Na výstavišti v Českých Budějovicích se ve dnech 24. 25. listopadu uskutečnila největší přehlídka středního odborného a učňovského školství v České republice Vzdělání a řemeslo.

Letošní 17. ročník nabídl také 19 studentských soutěží v různých oborech. Jednou z nich bylo i mistrovství České republiky AR junior.

Žáci vybojovali dvě první místa

„V konkurenci 17 škol se neztratili ani aranžéři z Kateřinek. Michaela Faltýnková získala hned dvě 1. místa v kategorii Výkladní skříň na téma Vánoce. Uspěla totiž i u žákovské poroty. Velkým úspěchem je také 1. místo v kategorii Špendlení na živý model na téma Královna silvestrovské noci Věry Plačkové s modelkou Barborou Poršovou, okořeněné postupem na jarní přehlídku designérů na výstavě Beauty, která se bude konat 2. - 3. března příštího roku v Praze,” uvedl ředitel školy Václav Tichý. „Velmi pěkné je také umístění Šárky Střelcové na 3. místě v kategorii Kresba na téma Zátiší - ovocný košík,” dodal.

Další soutěž odborných dovedností proběhla 25. listopadu na výstavišti v Brně. Cech čalouníků a dekoratérů tu uspořádal 1. ročník mezinárodního mistrovství ČR. Soupeřila zde dvoučlenná družstva žáků oboru Čalouník ze sedmi škol z České a Slovenské republiky.

Úkolem praktické části soutěže bylo zhotovit čalounění sedáku podnožky sedačky. Žáci museli prokázat i teoretické znalosti z oboru v testu. Dvojice Lukáš Sekáč a František Pecka se umístila v této náročné soutěži na skvělém druhém místě. Oba jmenovaní potvrdili, že nedávno obdržený titul Učeň roku jim patří právem.

„Tyto dlouhodobé vynikající výsledky nás zároveň uklidňují, že o dobré řemeslníky nebude snad zatím Libereckém kraji nouze,” dodal ředitel školy.