„Bohužel se to sešlo v jeden okamžik. Za pět měsíců letošního roku jsme měli tolik událostí jako loni do poloviny července. Převládá majetková kriminalita," uvedl Drahoňovský.

Podle něj se díky amnestii na svobodu dostali lidé, kteří měli na Turnovsku v minulých dvou letech na svědomí přes sto porušení zákona. „Ne všichni v tom pokračují, ale samozřejmě mají někteří amnestovaní na současnou kriminalitu vliv," konstatoval.

Kromě recidivistů mají v Turnově problémy i se skupinou lidí závislých na drogách. „Peníze získávají vloupáním do provozoven, krádežemi barevných kovů," vypočetl policista. V Turnově například nedávno chytili narkomana, který kradl pro uspokojení svých základních potřeb. Když potřeboval boty, nazul si je v prodejně, když měl žízeň, napil se v obchodě a když potřeboval peníze, pod cenou prodával ukradené šampony. Jiný zase řídil auto, i když měl zákaz řízení, navíc byl pod vlivem drog nebo alkoholu. Aby v tom nemohl pokračovat, soudce ho vzal do vazby. Podle Drahoňovského to je nikdy nekončí zápas. „Když někoho z nich zatkneme, objeví se další, který přijede z jiné části republiky," míní.

Velitel městské policie v Turnově Luboš Trucka upozornil, že krádeží v obchodech se v poslední době stále častěji dopouštějí i lidé, kteří nemají peníze na základní obživu. „Není to žádný alkohol, cigarety ani sladkosti, ale kradou se hlavně základní potraviny, sýry, maso a pečivo," vypočetl. I turnovští strážníci zaznamenali více případů, a to zhruba o třetinu.