Vchod z postranní uličky a také nedostatečné zázemí jak pro diváky, tak pro účinkující. To jsou problémy, s nimiž se potýká městské divadlo v Turnově. Vyřešit by je měla nová přístavba. Podobu jejího takřka už finálního návrhu v úterý představil architekt Josef Pleskot.

Turnov tohoto respektovaného odborníka oslovil v roce 2016, spolu s dalším uznávaným architektem Ladislavem Lábusem. Zastupitelé nakonec dali přednost právě Pleskotovi.

V rámci projektu Inkluze pacientů Oddělení následné péče Turnov s uživateli Domova Důchodců Pohoda, se část pacientů ONP Turnov zúčastnila tzv. „Sportovního vítání léta“.
FOTO: Pacienti Oddělení následné péče Turnov „vítali léto“

Podle jeho návrhu má být přístavba na rohu ulic Trávnice a Ladislava Petrouška prosklená. „Slouží jako vstupní hala, jsou zde šatny, záchody, výtahy, divadelní bar,“ vyjmenoval architekt. V provozu by mohla být celodenně a sloužit i třeba jako informační centrum. Z přístavby by pak návštěvníci vstupovali přímo do divadelního sálu.

Proměn by se dočkal také venkovní prostor. „Vyvýšili bychom vozovku na úroveň chodníku a dopravu v ulici Trávnice tím zpomalili,“ dodal Pleskot. Ulici by v létě lemovaly kavárenské stolky. Samotná vstupní hala by podle propočtů měla vyjít na 39 milionů korun bez daně, další čtyři miliony by si vyžádaly venkovní úpravy.

Fotograf. Ilustrační foto.
Turnov vyhlásil k osmičkovému roku fotografickou soutěž

Na nutnosti přístavby se vedení města shodne i s opozicí. „Přístavba se mi velmi líbí. Oceňuji také, že se podařilo oslovit dva významné architekty,“ řekl Deníku zastupitel Petr Soudský (TOP 09). Otázky ale stále vyvolává navrhovaná nová scéna, tedy další kulturní sál, který má vzniknout na střeše sousedního domu, ve kterém se dnes nachází cukrárna.

„Nová scéna původně v plánu nebyla, vznikla až během diskusí nad projektem,“ vysvětlil starosta Turnova Tomáš Hocke (SLK). Zvažovaný nový sál by vyšel na 22 milionů korun bez daně a pojal by přes sto diváků. „Je otázkou, jestli by měl smysluplné využití. Po divadelním sále a sále v kulturním domě Střelnice by to byl už třetí velký sál ve městě,“ upozornil zastupitel Soudský.

Vedení města Turnov a zástupci Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové zasadili 25. dubna v Turnově lípu na počest 85. výročí narození Olgy Havlové. Se výsadbou stromu pomohly i děti ze Základní školy Skálova v Alešově ulici.
FOTO: V Turnově uctili odkaz Olgy Havlové. Zasadili strom

Jednatel kulturního centra David Pešek se ale o využití nebojí. Scéna by podle něj rozšířila současnou produkci divadla. „Šlo by o představení tanečního divadla nebo koncerty, základní umělecká škola by jej mohla využít pro taneční a divadelní kroužky, trénovat by zde mohly místní divadelní soubory,“ nastínil Pešek.

Projekt je ovšem i proto připravován tak, aby se dala realizovat zvlášť vstupní hala a zvlášť nová scéna. „Myslím si ale, že by to mělo být stavěné jako celek. Pozdější dostavba by přinesla komplikace a stála více peněz,“ dodal architekt Pleskot. O tom, co vše u divadla nakonec vyroste, rozhodne podle starosty Hockeho nové zastupitelstvo vzešlé z podzimních voleb. Pokud by tak učinilo v příštím roce, stavět by se mohlo začít v roce 2020.

Základní škola. Ilustrační foto.
Na některých libereckých základkách začnou prázdniny dřív. Kvůli opravám