Více než 100 milionů korun. Tolik utratila turnovská radnice v postupných nákupech objektů na Koňském trhu za posledních několik let. Město nově v dražbě získalo objekt bývalého mlýna, přilehlé stavby a pozemky o rozloze šest tisíc metrů čtverečních za 25 milionů korun. Přijatelné ceně nahrálo to, že se do aukce přihlásilo jen město. „Jako jediný zájemce o koupi nemovitostí jsme získali vše za vyvolávací cenu,“ sdělil starosta Turnova Tomáš Hocke.

Lokalita Koňského trhu je pro město důležitá. Nachází se nedaleko řeky Jizery a městské památkové zóny. Radnice míní, že by tu v budoucnu mohlo vyrůst druhé, moderní centrum. Proto pozemky dlouhodobě vykupuje. Dnes je Koňský trh zanedbaným koutem města plným starých továrniček, garáží nebo ubytoven. „Celkově se jedná o velmi neutěšené pozemky, které dělají městu ostudu,“ poznamenal Hocke.

Budova bývalého mlýna a prostranství je nejudržovanějším místem Koňského trhu. „Objekty jsou v relativně uspokojivém stavu, byly průběžně udržovány, probíhaly zde rekonstrukce. Dvůr je vydlážděn žulovou dlažbou,“ přiblížila mluvčí turnovské radnice Marcela Jandová.

Koňský trh, respektive areál, který koupilo město Turnov.
V Turnově může vzniknout druhé centrum města. Zbytečný risk, tvrdí opozice

Radnice tu už dříve koupila areál firmy, která vyrábí stroje pro další průmysl. Vyšlo to na 42,5 milionu korun, město si na to vzalo 45milionový úvěr. Podnik zůstane dalších sedm let v areálu v podnájmu a Turnovu bude platit necelé dva miliony ročně. Město získá peníze i jinde. Společnosti DEK prodá v průmyslové zóně Vesecko dvouhektarový pozemek, za který získá více než 47 milionů korun. Z této sumy zaplatí aktuální nákup bývalého mlýna, část půjde na splátky zmíněného úvěru.

Není je to jediná koupě nemovitostí v dané lokalitě. V roce 2020 tu město zakoupilo areál pily za dalších 35 milionů. Pila ukončí provoz na konci roku 2024, městu platí nájemné ve výši 50 tisíc korun měsíčně. Město tak dodnes získalo v lokalitě už více než 25 tisíc metrů čtverečních.

Bydlení i park

Z místa se má v budoucnu stát druhé centrum města. Navazuje na historickou zástavbu a radnice už má připravenou koncepci rozvoje. Navržena je zejména výstavba pro bydlení doplněná drobnými službami na pravděpodobně nejvíce navštěvovaných místech. „Využíváme i potenciálu řeky a krajiny a doplňujeme funkci rekreační v centru města, a to ve formě nábřežního parku a městského sadu,“ stojí v popisu koncepce architektů z ateliéru City Upgrade. Kromě výstavby bytových domů navrhuje například i novou mateřskou školu, park nebo vodní prvky, které by měly ochlazovat okolí.

Nákupy pozemků na Koňském trhu se nelíbily mnoha turnovským zastupitelům. Radniční opozice cupovala už v roce 2020 nákup areálu pily, cena se jí zdála vysoká. Metr čtvereční pozemku stál 4 tisíce korun. „Když si spočítáme, že radnice chce jednou vlastnit celý Koňský trh, při téhle ceně za něj dá 100 milionů,“ prohlásil tehdy turnovský zastupitel Tomáš Bělohradský. Vedení radnice však svůj postup hájí, území je podle ní kvůli budoucímu rozvoji strategicky cenné.

Lenka Konvalinková miluje Harrachov a hory kolem něj.
Lenka Konvalinková i po sedmdesátce sedá za volant taxi a zvelebuje Harrachov

Sumy 100 milionů za koupi pozemků na Koňském trhu Turnov dosáhl v prosinci 2022. Mohlo to být přitom ještě víc. V říjnu letošního roku se dražil soubor budov s vyvolávací cenou 6,05 milionu korun. Jednalo se o prodej areálu s průmyslovými garážemi a stavbou pro skladování na pozemcích o rozloze 3,5 tisíce metrů čtverečních. Rada města stanovila finanční limit pro případný nákup ve výši 8,9 milionu. Konečná cena pozemku však dosáhla 9,1 milionu a Turnov jej tedy nekoupil.