Přesáhly celorepublikový průměr růstu, který činil jen 3,3 procenta. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) rostly tržby výrazněji než v Libereckém kraji jen v Olomouckém, Jihočeském a Jihomoravském kraji. Výsledky za celý loňský rok zatím k dispozici nejsou.

Průměrná mzda stoupla na 28 514 Kč

Přestože tržby v průmyslu v Libereckém kraji stouply do konce září o 7,8 procenta, růst mezd zaměstnanců byl podstatně nižší jen tříprocentní. Průměrná mzda pracovníků v průmyslu v regionu, která stoupla loni za prvních devět měsíců roku na 28.514 Kč, je ale po Praze a Středočeském kraji nejvyšší v zemi.

Na konci září bylo v Libereckém kraji 106 podniků s více než stovkou zaměstnanců. Firmy zaměstnávaly 43.462 pracovníků, což bylo o 3,9 procenta více než před rokem. Před ekonomickou krizí ale zaměstnával průmysl v kraji více než 52.000 lidí.

Podle Milana Šubrta z Asociace samostatných odborů, která v Libereckém kraji zastupuje zaměstnance zhruba 70 firem, odpovídal loňský růst mezd tomu, co se podařilo se zaměstnavateli dohodnout.

Zakázky pro automobilový průmysl stále rostou

„Zakázky v automobilovém průmyslu, který se tady u nás zejména dělá, stále rostou a je tam poměrně velký podíl přesčasové práce. Pořád se pracovalo, i o víkendech a svátcích, takže to vyjelo nahoru," řekl.

Loni se dohodnuté zvýšení mezd pohybovalo kolem 2,5 až tří procent, na letošní rok se podle Šubrta zatím podařilo vyjednat zvýšení v průměru kolem 3,6 procenta.

„Je s tím ale problém, zaměstnavatelé se stále vymlouvají, že na to nemají. Ekonomika a tržby jdou přitom nahoru," dodal.

Liberecký kraj je tradičně průmyslovou oblastí. V minulosti nejvíc lidí zaměstnávaly sklárny a textilní podniky. Kvůli tvrdé konkurenci se ale struktura průmyslu za posledních 20 let výrazně změnila. Textilky zaměstnávají jen zlomek lidí, také sklárny propustily v krizových letech stovky zaměstnanců. Dominantním odvětvím se stal automobilový průmysl, kterému se loni velmi dařilo.

Nahoru šly ale tržby například i v tradičním sklářství. Třeba tržby firmy Crystalex CZ Nový Bor překročily za loňský rok podle předběžných informací miliardu korun, navzdory propadu odbytu v Rusku.