„Letos jsou Trosky absolutně nejnavštěvovanější památkou nejen Liberecka, ale všech objektů ve správě Národního památkového ústavu, územní památkové správy na Sychrově," potvrdila mluvčí NPÚ ÚPS Sychrov Lucie Bidlasová.

Nárůst návštěvníků o více než deset tisíc oproti loňské sezóně přikládá kastelán Lubomír Martinek nočním prohlídkám i akcím typu dětský den nebo Čertovské slavnosti.

V závěsu za Troskami je oblíbený zámek Sychrov, který podle Bidlasové zaznamenal mírný úbytek zájmu návštěvníků. Novogotické sídlo rodu Rohanů přišlo letos obdivovat téměř sto tisíc turistů, loni bylo číslo asi o pět tisíc vyšší. „Vzhledem k tomu, že je zámek přístupný celoročně, správa zámku očekává ještě zvýšený zájem," potvrdila Bidlasová a upozornila zároveň na řadu akcí, jež Sychrov ještě chystá.

Mimo jiné budou pokračovat oblíbené pohádkové a noční prohlídky, připraveny jsou i adventní trhy a vánoční prohlídky.

Novinky: dětské trasy i nové okruhy

Úspěšnou sezónu mají za sebou i další památky Liberecka. Většina z nich se snaží zájem návštěvníků přitáhnout řadou doprovodných akcí, jako jsou koncerty (např. na Bezdězu), trhy nebo atrakce zaměřené na děti.

„Například na Zámku Frýdlant byly novinkou této sezóny dětské, zkrácené prohlídky," dodala Bidlasová.

Některé zámky či hrady otevřely zájemcům také místa běžně skrytá na Frýdlantě několikrát zpřístupnili zámeckou knihovnu, nový návštěvnický okruh otevřeli také pořadatelé na Lemberku.

Přestože už se většina památek uložila k zimnímu spánku, historičtí nadšenci se mohou těšit na Vánoce, kdy budou kromě už tradičního Sychrova otevřeny návštěvníkům také zámky Zákupy, Grabštejn či Frýdlant.