V průběhu uplynulého víkendu skončili nejméně čtyři psi v péči veterinárního lékaře kvůli jejich náhlému dramatickému zhoršení zdravotního stavu. Psi trpěli křečemi a dalšími zdravotními komplikacemi nápadně připomínajícími stavu při otravě. Všichni měli společné to, že je jejich majitelé venčili na starém semilském sídlišti Na Olešce nebo v jeho blízkém okolí.

„Mezi postižené psy patří například pětiletá fenka křížence rotvajlera s labradorem, se kterou majitel kvůli jejím závažným zdravotním problémům vyhledal pomoc na  veterinární klinice v Brandýse nad Labem. Zde po jejím vyšetření lékař konstatoval, že byla pravěpodobně otrávena. Fenka zatím žije za podpory silných léků,“ okomentovala situaci policejní mluvčí Ivana Baláková. 

Neznámý pachatel odložil vyhublé štěně vedle polní cesty, našla jej studentka, ani péče veterináře už neodvrátila její konec. Jde o podezření na trestný čin týrání zvířete.
Podvyživenou fenku kdosi vyhodil za Jabloncem do bláta. Zemřela

Na otravu zemřela devítiletá fenka křížence plemene menšího vzrůstu, která podle výpovědi 26leté majitelky v pátek večer po procházce na semilském sídlišti Na Olešce opakovaně upadala do kolapsových stavů, trpěla křečemi a i po poskytnutí urgentní veterinární péče téhož dne zemřela. Větší štěstí mela tříletá fenka křížence rotvailera s labradorem, která pravděpodobně i díky mladšímu věku otravu přežila. 

„Se stejnými příznaky otravy vyhledala pomoc pro svého čistokrevného zlatého retrívra i 22letá slečna ze Semil. Její šestiletá fenka po páteční procházce dostala křeče a nemohla se postavit na nohy. Také ona musela být vyšetřena veterinárním lékařem, který předběžně vyjádřil podezření na její otravu neznámou látkou. Na výsledky laboratorních vyšetření majitelka zatím čeká a budou k dispozici zhruba do konce týdne,“ popsala další případ otravy Baláková. 

VAROVNÝ LETÁK

Varování policie.Zdroj: KŘP LK

Dnes je na mnoha sloupech veřejného osvětlení na sídlišti Na Olešce varovný leták, který roznesli semilští policisté. „Četla jsem to, ale nemůžu tomu uvěřit. Tady má zvířátko hodně lidí, netuším, kdo by to mohl být. Brita vodím nakrátko, aby nemohl někde něco sežrat,“ popsala přímo na chodníku u bytových domů starší žena.

Jen o blok dál po zelené ploše pobíhá kříženec rotvailera, hraje si s pánem. „My jsme tady spíše náhodou, ale leták jsem četl. Můj pes ale bez svolení nic nesežere, takže jsem absolutně v klidu,“ vysvětluje třiatřicetiletý Petr. Místní lidé o nebezpečí vědí minimálně od pondělí, kdy je varovali policisté. „Varovali majitele psů a koček ze sídliště Na Olešce před otrávenými návnadami, se kterými tam mohou jejich zvířata přijít do kontaktu,“ sdělila Ivana Baláková.

DALŠÍ OTRAVY

Případ otravy ze Semil hlásí dokonce veterináři z Brandýsa nad Labem. Fenka křížence rotvajlera s labradorem, se kterou majitel navštívil o víkendu Semily, zatím žije za podpory silných léků.

Ilustrační foto.
Jedenáctiletá Betynka utekla, naštěstí na ni upozornil další pes

Všichni majitelé otrávených zvířat podali v této souvislosti trestní oznámení na neznámého pachatele. Byla mezi nimi i majitelka zdravého sedmiletého domácího kocoura evropského, který sem jen chodil na procházky. „Toho už našla venku bohužel mrtvého s pěnou u tlamy a nataženého v křeči,“ uzavřela policiejní mluvčí. 

PITVA

Veterináři zatím neví, co mohlo otravu způsobit. „V současné době nevíme, který jed komplikace a úmrtí zvířat způsobil. To zjistí až  pitva, odeslali jsme již vzorky,“ sdělila Natallia Khliabovich z Veterinární kliniky Semily, kde se o otrávená zvířata starali. Zvěrolékaři z od víkendu neevidují žádný nový případ. „Není ale vyhráno, nástrahy mohou být všude,“ doplnila Natallia Khliabovich.