Firma Drylock Technologies patří k největším závodům na výrobu plenek v Evropě a prostřednictvím Lidlu je zároveň největším českým vývozcem hygienických prostředků. Pod značkou Lupilu vyváží do celého světa především dětské pleny.

Drylocku se poslední roky velice daří a vykazuje pravidelně rekordní růst. V roce 2019 zaznamenal tržby ve výši 6,8 miliardy korun. Na jaře firma ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci a firmou Elmarco vyrobila 2,2 milionu nanofiltrů do roušek pro Liberecký kraj.

„Za celý rok 2020 očekáváme nárůst obratu o 30 procent na téměř 9 miliard. V příštím roce pak počítáme s jeho dalším navýšením zhruba o čtvrtinu, kdy bychom se mohli vyšplhat až na 11 miliard korun. Jsou před námi další významné kontrakty, hlavně pro velké evropské řetězce,“ vysvětlil Bart Van Malderen, majitel společnosti Drylock Technologies.

Testování na koronavirus. Ilustrační foto
Na Liberecku je nové ohnisko koronaviru. Další opatření hygienici nechystají

Podle ředitele hrádecké továrny lidé během krize upřednostňují privátní značky, a tím jejich prodej stoupá. „Už teď do světa posíláme ročně přes 2,4 miliardy dětských plen a přibližně 204 milionů inkontinenčních pomůcek. Naše linky vyrábí plenky rychlostí až 1000 kusů za minutu. Z pohledu instalované kapacity patříme k největším závodům v Evropě,“ řekl ředitel Leoš Preisler.

Firma letos na jaře postavila v Hrádku dvě nové linky a další dvě jsou na cestě. Vyrábět se na nich budou převážně dětské plenky. Kromě investic ale poroste i počet zaměstnanců. Hrádecký závod zaměstná minimálně stovku dalších lidí. Už teď jich tady pracuje více než 750.

„Potřebujeme naplnit hlavně výrobní pozice, jako jsou seřizovači a baličky. Nespolupracujeme s agenturami a zaměstnance si pečlivě vybíráme vlastními silami. Je pro nás důležité mít stabilní kolektiv, který je maximálně vyvážený ze všech možných úhlů pohledu. Dobrá atmosféra je totiž nenahraditelná,“ řekl vedoucí personálního oddělení Ondřej Kout.

Ilustrační foto
V Liberci se přou o krajského dopravce. Je prý drahý

Právě pracovní příležitosti jsou podle starosty Hrádku nad Nisou největším přínosem firmy pro město. „Asi polovina ze všech zaměstnanců jsou místní občané. Na rozdíl od automobilového průmyslu je práce v Drylocku vhodná také pro ženy. S vedením firmy se mi dobře spolupracuje, podporují město v různých kulturních nebo společenských aktivitách. Když potřebuji nějaké jejich výrobky na charitu, není problém se s nimi dohodnout,“ řekl Deníku starosta Josef Horinka a dodal, že kdyby měl víc takových firem na území města, byl by nejspokojenější starosta.

S nárůstem výroby souvisí také rozšiřování celého areálu. Už na jaře tak v Hrádku začala stavba plně automatizovaného skladu pro hotové výrobky o rozloze 13 tisíc m2 a s kapacitou 40 000 paletových stání. Jedná se o největší stavbu tohoto typu v Libereckém kraji. Samotná budova bude hotová na konci roku, v tom dalším dojde k instalaci technologií a vybavení.

„Díky využití moderních technologií, výzkumu, vývoji a inovacím snižujeme významně materiálovou náročnost našich výrobků, což má pozitivní vliv na naši ekologickou stopu. Pracujeme na redukci objemu odpadu jak ze strany naší coby výrobce, tak směrem od spotřebitelů. Postupně minimalizujeme také náklady na přepravu a skladování výrobků a energetickou náročnost. Navíc jsme držitelem certifikátu CO2 Neutral, který je důkazem našeho úspěšného snižování emisí oxidu uhličitého,“ vysvětlil Bart Van Malderen.

Sdílené vozy, ilustrační foto
Liberec podporuje alternativní formy dopravy. Sdílená auta zaparkují zdarma

Závod v Hrádku nad Nisou je hlavním podnikem celé skupiny Drylock Technologies, která sídlí v Belgii a vlastní osm továren po celém světě: kromě České republiky to jsou dvě továrny v Rusku, dvě v Brazílii a po jedné v USA, Itálii a ve Španělsku.

Od samého začátku jdou cestou investic a inovací, v laboratořích v Hrádku neustále vylepšují funkční i užitné vlastnosti plen, které vyhrávají nezávislé spotřebitelské testy v mnoha zemích. V současné době vlastní téměř dvě stě patentů. Pleny a další hygienické potřeby Drylock vyváží do celého světa, dominuje zejména na trzích v západní Evropě.