Ve snaze získat některou z jednadvaceti tisíc výher se hráči mnohdy uchylují k netradičním činnostem.

KDO VYMĚNÍ?

„Dobrý den, mám šest dnešních účtenek z Albertu. Kdo vymění?“ zní jeden z typických příspěvků ve facebookové skupině založené za účelem výměny účtenek. V současnosti je mezi členy několik desítek lidí. Mimo to existují i další, méně početné stránky.

Návštěva ministra financí ve výcvikovém zařízení služební kynologie Celní správy České republiky v Heřmanicích na Frýdlantsku.
V Heřmanicích vycvičili psí specialisty na bankovky

Lidé si účtenky vyměňují kvůli jednomu z pravidel letos spuštěné loterie. To zakazuje registrovat více účtenek od jednoho obchodníka v jednom dni. „Je to proto, aby nedocházelo k úmyslnému dělení nákupů a tím i k zbytečnému zatěžování obchodníků,“ uvedla mluvčí ministerstva financí Michaela Tesařová. Jenže nic nebrání nabrat si v obchodě účtenek více a pak je směnit za doklady z obchodů, které zákazník ten den vůbec nenavštívil.

TY JSI BLÁZEN

Funguje to snadno. Redaktor Deníku zkusil ve skupině nabídnout účtenku z jednoho libereckého pekařství. Do půlhodiny mu přišla zpráva s nabídkou paragonu z kantýny v Lovosicích.

Fügnerova. Terminál MHD Liberec. Ilustrační snímek.
O víkendu nepojedou tramvaje do Horního Hanychova

„Musíte si vyhlédnout obchod, kde se účtenky povalují na pokladně, sebrat jich co nejvíce a strpět pohledy, které říkají „Ty jsi blázen‘," dává ve skupině návod na získání účtenek uživatel Pavel Růžička, který v příspěvku rovnou nabídl osm účtenek z řetězce Billa. Mezi členy skupiny jsou také třeba zaměstnanci obchodů, kteří k výměně nabízejí paragony, které tam zákazníci nechali ležet ladem.

Zaregistrované účtenky totiž není nutné uchovávat a není tedy potřeba je mít fyzicky u sebe. Výhry chtivým hráčům proto stačí opsat nebo ofotit kód z dokladu.

V SOULADU S PRAVIDLY

Ministerstvo financí takovémuto postupu nebrání. „Pokud si hráči mezi sebou dobrovolně vyměňují účtenky, nejedná se o porušení pravidel,“ potvrdila mluvčí ministerstva. „Hráči by ale měli mít na paměti, že pokud už byla účtenka zaregistrována jedním hráčem, nelze ji registrovat podruhé,“ upozornila. Slosování loterie se koná každý patnáctý den v měsíci.

Sedmý ročník akce Česko zpívá koledy proběhl 13. prosince na různých místech České republiky. Na snímku je zpěv na náměstí Dr. E. Beneše v Liberci, do kterého se zapojili František Černý, Karel Holas a Michal Pavlík z kapely Čechomor.
OBRAZEM: Přes tisíc lidí z Liberecka si zazpívalo koledy na 17 místech