Nabízí celkem jedenáct zastavení, u kterých se poutavou formou seznámíte s tím, jak vypadaly Jizerské hory dříve, jaké stromy a zvířata zde rostou a žijí, jak člověk lesy ovlivňoval a ovlivňuje. Přístupná je pro pěší i cyklisty.

Písčitá cesta se ale stále zhoršovala, což mají na svědomí opakované přívalové deště. Chůzi nebo jízdu na kole komplikovaly rigoly. Lesy České republiky tady proto zahájily generální opravu.

„Jedná se o plánovanou generální opravu lesní cesty Tlustá jedle spadající do působnosti lesní správy Lesů ČR Jablonec nad Nisou. Oprava probíhá v celé její délce, tedy asi na 4,7 kilometrech," řekl mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík. Podle něj se rovněž jedná o velice důležitou komunikaci pro zajištění lesnického provozu v lesním revíru Hraničná.

Co opravují?

Součástí rekonstrukce je oprava propustků, svodnic a povrchu komunikace. „Ukončení prací je plánováno do konce letošního roku a celkové náklady na opravu činí zhruba 4,1 milionu korun," doplnil Boublík.

Cesta s naučnou stezkou je oblíbeným výletním cílem a jak se k ní dostanete? Dobře dostupná je například autobusovou linkou číslo 15, kterou zajišťuje liberecký dopravní podnik. Ze zastávky Harcov Myslivna vede dobře značená trasa. Stezka končí u lesních školek. Pěší turisté mohou pokračovat od rozcestníku nad Harcovským potokem po zelené značce zpět do Harcova.

Cyklisté mohou pokračovat po neznačené široké cestě pod sedlo Maliníku, kde se napojí na silnici vedoucí do Bedřichova. Odtud je možné pokračovat dále do Jizerských hor nebo sjet zpět do Liberce.