"Vytáhněte si básničku pro štěstí,“ napřahoval ke mně ruku, svírající vějíř červených lístků, jeden z účastníků včerejší demonstrace na hlavním libereckém náměstí. Brzy na sebe nenechala čekat další obchodní nabídka. „Nechcete nový časopis? Solidarita se jmenuje. A je jenom za 30 korun,“ třásli balíkem dva mladíci.

Všechny ovšem trumfla silnější obarvená blondýna snědé pleti. „Vemte si ten parfém. Je pro vás. A zadarmo,“ strkala mi do ruky z obchodu zabalenou krabičku s voňavkou velmi pochybného původu.

Doprovázeli ji dva muži, asi příbuzní. Nenápadně se proplétali davem a hledali, komu by nejspíš kradené zboží z drogérie vnutili.
Mítink, namířený jak proti vládním reformám, tak i proti nynější koalici na liberecké radnici, tak mnozí využili k pouličnímu prodeji. Policejní auta totiž na náměstí na rozdíl od neděle chyběla.

„Nelíbí se mi zvyšování daní a DPH. Jsem důchodce, tak jsem přišel protestovat také proti zvedání poplatků u lékaře a v nemocnici. Méně peněz dostávají i zdravotně postižení. Je to špatné,“ řekl jeden z účastníků mítinku, senior Jan Pařízek z Liberce.

Někteří lidé připomněli, že uplynul právě rok od sesazení primátora Jana Korytáře (Změna pro Liberec). A že přišli na mítink, kde promluvil za Změnu i Jan Korytář, také kvůli němu. „Nesouhlasím se skrytou koalicí ČSSD a ODS na naší radnici,“ zdůraznil student Štěpán Riss. Další student, osmnáctiletý Vojtěch Vimmer, souhlasil. „Pan Korytář se snažil korupci potírat. Ale odvolali ho,“ řekl.

Starší lidi ale na mítink přivedla spíš celostátní politika. „Odvolání pana Korytáře před rokem je nám jedno. Ať  je nahoře Petr nebo Pavel, všichni jsou stejní. Sobě platy nesníží, ale důchodcům berou,“ řekla Emílie Bravencová, která přišla se svou sestrou, Marií Suchánkovou. Ta dokonce musela odřeknout operaci kolenního kloubu, protože se bála, že na zaplacení stovky v nemocnici za den by neměla. „Tak pajdám dál o berlích,“ dodala. Její sestře nakázali lékaři jíst hodně ovoce a zeleniny. „Nemůžu si to dovolit, všechno podražilo až o 40 procent,“ uvedla Emílie Bravencová.