„Kompletní rekonstrukce včetně zateplení a výměny oken a podlah přijde na dvanáct a půl milionu korun. Přibude sauna a také posilovna," řekl vedoucí odboru rozvoje libereckého magistrátu Michal Vereščák.

Hotovo má být v červenci

Tělocvična v Ruprechticích neslouží jen dětem z nedaleké základní školy, trénovat tam chodí mladí fotbalisté a slouží i široké veřejnosti. Náklady rekonstrukce projektanti původně odhadli na patnáct a půl milionu korun, díky veřejné soutěži bude ale o pětinu levnější.

Práce na opravě budovy už začaly, školáci tak musejí chodit na tělocvik do nedaleké školy v Sokolovské ulici. „Pokud rekonstrukce neodhalí nic mimořádného, měly by práce skončit v červenci," řekl Vereščák.

Opravuje se i v Pavlovicích

Rekonstrukce je poslední městskou akcí financovanou z Integrovaného programu rozvoje města Atraktivní a kvalitní život v Liberci. Město díky tomu získá 85 procent peněz z evropských fondů. Tělocvična v Ruprechticích přitom není jediným sportovištěm, které se díky programu dočká modernizace, už v únoru se v areálu Základních škol Vrchlického a Sokolská v nedalekých Pavlovicích začalo stavět centrum pro aerobic a stolní tenis, které přijde na zhruba stejné peníze.

Integrovaný plán rozvoje města Atraktivní a kvalitní život v Liberci je jedním ze tří integrovaných programů ve městě. K dispozici v něm je 540 milionů korun, které musejí být vyúčtovány do konce příštího roku. Peníze z programu byly využity zejména na modernizaci sportovišť, obnovy se tak dočkalo třeba venkovní hřiště u ZŠ Lesní nebo dvě zchátralá hřiště u ZŠ Švermova ve Františkově a ZŠ Aloisina výšina na sídlišti Kunratická. Dokončuje se také kompletní rekonstrukce sokolovny z roku 1864 ve Vratislavicích nad Nisou. K největším akcím, které by měly být z programu financovány, ale patří krajský hospic za 140 milionů korun.