Jejím smyslem je ocenit nezištnou a mimořádnou zásluhu při záchraně nebo objevu historické památky, nalezení jejího nového využití nebo její propagaci. Do soutěže o Cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro územní odborná pracoviště NPÚ nominovala 34 pozitivních počinů a objevů z oblasti památkové péče. Vítězem v kategorii Prezentace a popularizace se stalo Jizerskohorské technické muzeum v Bílém Potoce.

Areál výjimečně zachovalé textilní továrny z poloviny 19. století zakoupil v roce 2002 nový vlastník a inicioval prohlášení komplexu za kulturní památku. To se podařilo v dubnu 2011. Areál nyní slouží mimo jiné jako technické muzeum ​s expozicemi o energetice, letectví a textilní výrobě. Sídlí zde také Motorářská strojírna Šercl, která provozuje specializovanou dílnu, v níž provádí restaurování a opravy historické techniky.

Lyžování v libereckém skiareálu Ještěd. Ilustrační foto.
Lyžařské areály na severu plánují další rozvoj. Navzdory covidu

„Návštěvník by si měl z muzea minimálně odnášet ducha posledního dne. Dne, kdy tu továrnu naposledy opustili pracovníci,“ řekl během vyhlášení majitel památky Pavel Šercl s tím, že z každé takové stavby, která má za sebou generace a roky poctivé práce, energie přímo dýchá.

V areálu se koná řada doprovodných a kulturních programů, jejichž význam dalece přesahuje hranice obce. Památkový a edukativní potenciál objektu je mimořádně vysoký.