Zakázat nemuseli ani jeden tábor, žádný neskončil předčasně a hromadné onemocnění se objevilo jen jednou. Informovala o tom mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

Epidemie zasáhla jeden tábor na Českolipsku. „Laboratorní rozbor prokázal, že šlo o virovou nákazu, která nesouvisela s provozem tábora. Po zavedení protiepidemických opatření se přerušil proces šíření nákazy a tábor nebylo nutno předčasně ukončit," uvedla Balašová. Při kontrole postiženého tábora podle ní hygienici neobjevili závady týkající se přípravy stravy.

„Nicméně nedostatky jiného charakteru zjištěny byly," řekla. Na ostatních táborech vedoucí a zdravotníci dětem nejčastěji vytahovali klíšťata, tlumili bolest a otoky po poštípaní od vos nebo jim ošetřili drobné úrazy.

Hygienici v létě také objevili čtyři nenahlášené akce. „Při kontrolních šetřeních bylo ve většině případů zjištěno, že pořadatelé se dobře orientují v hygienických požadavcích a snaží se je dodržovat," konstatovala Balašová.

„Vzhledem k tomu, že všechny lokality jsou využívány pravidelnými pořadateli a velká část závad na tábořištích byla již odstraněna, byl nalezen nízký počet převážně drobných nedostatků týkajících se především stravování dětí, zdravotnické dokumentace dětí a zdravotního zabezpečení akcí," dodala.

V Libereckém kraji se letos konalo 150 letních táborů a dalších akcí s 222 turnusy. Zúčastnilo se jich 11393 dětí.

Loni o prázdninách hygienici zkontrolovali v Libereckém kraji skoro stovku táborů, našli 43 nedostatků a udělili 13 pokut za 4800 korun.

Objevili také dvě nenahlášené akce. Kvůli velké vodě dva tábory skončily předčasně a jeden se musel přestěhovat. Ve 157 táborech a podobných akcích se ve 238 turnusech vystřídalo 12500 malých rekreantů.