Už potřetí v letošním roce obohatila prohlídka zámku návštěvníky o poznatky z oblasti vědy a techniky. V historickém balení byly zvláště atraktivní.

Noc alchymistů připravila nejen zajímavé ukázky chemických pokusů, ale seznámila příchozí s historií mnoha vynálezů. Návštěvníci se mimo jiné dozvěděli, že elektrický proud rozsvítil zámek Sychrov poprvé v roce 1905.

„Děláme to jako jediní v ČR a podle zájmu je vidět, že to má velký úspěch,“ prozradil ředitel zámku Miloš Kadlec. Mnozí návštěvníci se na tuto akci vydávají opakovaně a přijíždějí z celé republiky.

„19. století přineslo mnoho technických objevů, které se začaly aplikovat v životě. Přinášel velký rozvoj, ale také obrovské zrychlení doby. Lidé se tehdy potýkali s obrovským stresem,“ přiblížila zdánlivě idylické časy našich praprababiček Radka Pittnerová, která akci Věda na zámku připravuje.

Na projektu se společně s vedením zámku podílí také Technická univerzita v Liberci, konkrétně její Ekonomická fakulta, Výzkumný ústav textilní v Liberci či studenti Vysoké školy chemicko technologické v Praze. Právě ti se o sobotní noci proměnili v alchymisty a poutavou formou ukazovali řadu experimentů.

„Cílem je zlidštit vědu. Ukázat, že může být zajímavá a hravá,“ popsala za organizátory Petra Rydvalová z EF TUL. Ti, co přijeli na zámek s dětmi opakovaně, to už vědí. Jako šestiletá Lucinka, která suverénně odpovídala na otázky alchymistů .

Na zajímavou akci zve Sychrov i tento víkend, kdy tam zavítá Stan Českého rozhlasu a návštěvníci se stanou svědky živého vysílání.