V městě pod Ještědem se do svatebních šatů oblékne jen hrstka nevěst. V úterý 22. února proběhne šest obřadů, dva v kanceláři matriky a čtyři mimo radnici, například v Centru Babylon či v restauraci a penzionu Bílý Mlýn. Podle mluvčí liberecké radnice Jany Kodymové snoubenci plánují pozvat čtyři až deset hostů s výjimkou jedné svatby, kde se sejde přibližně třicet svatebčanů. „Zájem je o letošní 22. červenec. V obřadní síni liberecké radnice je rezervováno sedm svateb a dalších pět na jiných vhodných místech ve správním obvodu našeho úřadu,“ informovala Jana Kodymová s tím, že za posledních pár let počet svateb spíše klesá. „Loni bylo uzavřeno před Magistrátem města Liberec 266 sňatků,“ dodala.

Zájem o magické datum není ani v sousedním Jablonci nad Nisou, kde svatby v zimě obecně nepatří mezi oblíbené. Z původních šesti rezervací se nakonec uskuteční pouze tři svatby, dvě v obřadní síni jablonecké radnice a jedna na jabloneckém Petříně. „Největší zájem o svatby je v letních měsících. V našem matričním obvodu je uzavíráno osmdesát procent manželství mimo obřadní síň, a to zejména na rozhlednách a chalupách v Jizerských horách,“ podotkla mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová. Loni zde bylo uzavřeno 211 manželství.

Nisa Film Festival 2021.
Na filmový festival se přihlásilo 700 snímků. Diváci je uvidí v kinech Trojzemí

Svatební horečku a touhu po vdávání a ženění datum s dvojkami nezpůsobilo ani v České Lípě, kde na tento den neevidují na českolipské radnici žádnou hlášenou svatbu. I zde zaznamenali menší zájem o manželství. „V loňském roce bylo na českolipské radnici uzavřeno 121 svateb, je to méně než v předchozích dvou letech,“ podotkla mluvčí města Česká Lípa Kristýna Kňákal Brožová.

S podobným ohlasem se setkali i na hradech a zámcích. Na hradě Grabštejn a zámku Zákupy proběhne po jedné svatbě, zatímco na Sychrově vstoupí do svazku manželského čtyři páry. Naopak například v sousedním Ústeckém kraji proběhnou 22. 2. desítky svateb, při kterých si snoubenci řeknou své „ano“.