Za horským vzduchem vyjely čtyři desítky dětí z pražské Fakultní základní školy Chodovická na Benecko. Cílem se jim stala chata Alfonska. Ne nadarmo se této oblasti říká vzdušné lázně.

„Je to super, že stojí přímo na dolní stanici čtytřsedačkové lanovky na Kejdosu,“ pochvaluje si instruktorka Tereza Vykusová, která spolu s Michalem Štýsem a Zdeňkem Novotným lyžařský kurz pod CK Pragotour Plus připravila. Přestože jela s dětmi také učitelka Jana Valentová, na vzdělávání z učebnic v tom pravém smyslu slova nedošlo.

Každý rok má jilemnický Krakonoš trochu jinou podobu, letos je nejmenší ze všech, které na náměstí výtvarník Josef Dufek se dvěma pomocníky od roku  1997 vytvořil. A důvod? Není dostatek sněhu na většího obra. Přesto má letos něco navíc.
FOTO: Krakonošovi do spony opasku vetkl číslici svého letošního jubilea

Zato na svahu se učilo o sto šest. Například Terezka ještě nikdy nestála na lyžích, ale zakousla se do toho jako lvice. „Začaly jsme spolu na pojízdném páse v dětském snowparku a na dětské sjezdovce, ale po dvou dnech se již připojila k oddílu na mírném svahu,“ ohodnotila úspěch devítileté dívky učitelka.

VELKÉ ZÁVODY NA MALÉM SVAHU

A co se dětem líbilo nejvíc? Vedle lyžování určitě přednáška člena horské služby na Benecku. Na ni navazovala i krátká exkurze na zdejší stanici a předvedení techniky, s níž záchranáři zasahují. „Mně se líbil film o skokanovi, jak se dostal na olympiádu, Orel Eddie,“ ohodnotila další z večerních programů Anička. Prý ukápla i slzička.

Ilustrační foto
Chřipka mohutně nastupuje, po celém kraji zavírají nemocnice i domovy důchodců

Benecko je nazýváno vzdušnými lázněmi Krkonoš. Leží jen pár kilometrů od Jilemnice a mírné svahy se spoustou kratších vleků vyhledávají nejen rodiče s dětmi, ale také školy pro lyžařské kurzy. Pražské děti mají prázdniny a nejen na Benecku je rušno.Zdroj: Deník / Klimentová LenkaHlavní, za čím děti přijely, bylo ale lyžování. Co vše se naučily, mohly předvést ve čtvrtečních závodech na měřené trati. „Závodníky čekalo deset branek a vyrovnané časy se pohybovaly kolem půl minuty,“ pochválil výkony instruktor Michal Štýs. Děti se do měření sil pustily s odhodláním dospělých sportovců. Čekaly je diplomy a sladké ceny.

„Učili jsme se lyžovat i pozadu, správně zastavovat a hlavně jsme se zdokonalovali,“ popsala své zážitky Julie Thea Kmentová. Poděkovala nejen dospělým, se kterými tu byla, ale i řediteli školy, že je vůbec na lyžařský výcvik pustil.

Zdroj: ČČK Jablonec nad Nisou

A děti si neužívaly jen lyžování a zábavy. Všímaly si všeho kolem sebe. „Když jsem jela na pomě, tak jsem mohla zpozorovat i různé stopy zvířat v napadaném sněhu, jak vedou hluboko do lesa. U jednoho vleku dole seděl vždy pejsek a pozoroval nás,“ svěřila se čtvrťačka Adéla Pauchová.

POVINNÝ VÝCVIK MAJÍ DĚTI V SEDMÉ TŘÍDĚ

Vyslat dnes na prvním stupni děti na „lyžák“ není levná záležitost. Někteří rodiče, byť by sebevíc chtěli, si to nemohou dovolit. S dopravou a skipasem se náklady dostanou nad tisíc korun denně. „K tomu je třeba připočíst lyžařské vybavení, helmu, oblečení… Jsme minimálně na deseti tisících,“ vypočetla pedagožka pražské školy.

Martin Bauer z cesty po Antaktidě natočil s kolegy dokument.
FOTO: V Jablonci byla Martinu Bauerovi málo zima, odjel do Antarktidy

Na povinný lyžařský výcvik jezdí školáci podle osnov v sedmé třídě. Ani tak se na něj často všechny děti nedostanou. Volná místa do kapacity školy doplňují z nižších či vyšších ročníků. Děti v našem horském regionu na svahy dojíždějí.