Jaký hmyz se vůbec dá jíst?
U nás jíme nejvíce moučné červy, cvrčky, sarančata a šváby. Ale jedlého hmyzu existuje 1800 druhů! Nač ale dovážet mravence třeba z Afriky, jíme to, co se chová v Čechách.

To si je kupujete ve zverimexu?
Mám své dodavatele a chovatele. Stačí poslat SMS a za chvíli mám zásilku doma.

Kdybych si je chtěl chovat sám jak postupovat?
Nejdřív krmit, pak nechat vyhladovět, aby se jim vyprázdnily střeva a pak už jíst.

To bych si je předtím musel umět připravit…
Pozor, už v roce 1923 vyšla česká kuchařka, kde je recept na chroustovou polévku. Hmyz byl součástí jídelníčku už v pravěku. Člověk měl dokonce enzym chitinázu, který rozkládal chitin z hmyzích tělíček. My už dnes tento enzym nemáme, ale mnohé africké národy jej mají.

Kde všude je dnes hmyz součástí jídelníčku?
V Africe a Austrálii, hodně i v Jižní a Střední Americe. Největším dovozcem hmyzu je Severní Amerika.

Na pečená sarančata si tedy mám zajít kam?
U nás nikam, v ČR hmyzí restaurace ještě neexistují, maximálně akce, jako je tahle. Já dvakrát do roka vařím hmyzí menu ve dvou restauracích. Mít podnik, asi by mě to neuživilo.

A teď se přiznejte, kolik lidí na vašich předváděcích akcích ten hmyz skutečně ochutná?
Když lidé vidí, jak hmyz připravuji, nemají problém. Potřebují to vysvětlit. Pokud jim rovnou předložím hotové cvrčky na másle, odmítnou.

Čtěte také: Hmyzí hody aneb dej si brouka

Má konzumace hmyzu nějaká pozitiva?
Třeba moučný červ je potravina budoucnosti. Je vhodný pro nemocné celiakií. Ideální bezlepková dieta. Nebo trubčí plod pomáhá při Alzheimerově chorobě. Mravenci zase obsahují hodně železa a jsou vhodní pro těhotné ženy.

A bude se hmyz v budoucnu jíst?
Jistě. EU teď uvolnila 20 miliard euro na výzkum jedlého hmyzu. Víme totiž, že hrozí přelidnění a nebude dostatek masa. Hmyz je řešení.

Je jídlo z hmyzu levné?
Zatím ještě ne. Hmyz z chovu potřebuje přísné podmínky. Litr hmyzu se pohybuje v cenách od 350 korun do 600. Ale zverimexy jej prodávají ještě dráž, třeba 60 korun za deci.

Tedy radíte spíše vařit luční koníky za zahrádky?
Před tím varuji. Mohou mít v těle herbicidy nebo parazity. Jezte hmyz jen z chovu.

Jaký je nejchutnější recept z hmyzu?
Nejoblíbenější je cvrček na másle. Cvrčka spařím, orestuji na pánvi na másle, osolím a podávám.

Jak vůbec hmyz chutná?
Chutná po tom, čím se živí. Moučný červ po pečivu, cvrček jako oříšky. Šváb jako škvarky.