„Byl bych radši, kdyby to psaní šlo rychleji. Jsem asi tak v polovině a vydání pořád plánuji před začátkem procesu. Zatím ale nedokáži říct, jestli to vážně stihnu," sdělil Deníku Pavel Vondrouš. Ten už dříve prozradil, že ho k sepsání pamětí přemluvil jeho známý.

„Kamarádi se mě ptají na to či ono. Chci proto uvést na správnou míru svou motivaci a myšlenky, které jsem tehdy měl. Stejně tak chci ve své knize popsat důvody odchodu z komunistické strany," doplnil střelec. Obsah knížky si zatím nechává pro sebe. „Bude to alespoň překvapení pro čtenáře, kteří si knížku pořídí," dodal.

Kdy soudní proces začne, není zatím jasné. „Do týdne by měla být obžaloba podána na soud, takže by proces mohl začít už brzy. Přesné datum zatím nevím ani já," poznamenal Vondrouš. Zatímco ještě v loňském roce byl pro něho trnem v oku Václav Klaus, spokojen není ani s výsledkem první přímé volby a s nástupcem bývalého prezidenta.

„S novým prezidentem rozhodně spokojen nejsem. Byla to přímá volba, takže s tím nic nenadělám. Upřímně řečeno, vyměnit narcistu za alkoholika? Je to komedie," řekl mladík.

Vondroušův útok na Václava Klause navrhl státní zástupce překvalifikovat z výtržnictví na násilí proti úřední osobě. Střelec by si tak ve vězení mohl odsedět až šest let. „Jednoznačně se jedná o politický proces," poznamenal útočník.

Na bývalého prezidenta tehdy vystřelil z airsoftové pistole při návštěvě Chrastavy. Svým činem chtěl upozornit na situaci v České republice. Policie ho však pár minut po útoku zadržela.

„Václava Klause považuji za jednoho člověka z mnoha, který dopomohl ke stavu, ve kterém je teďka republika," řekl na účet bývalého prezidenta republiky pár dní po útoku.

V souvislosti s událostí stíhala Generální inspekce bezpečnostních sborů dva členy prezidentovy ochranky za porušení povinnosti z nedbalosti. Prezident nakonec jejich stíhání 8. listopadu loňského roku zastavil.