Máme ve středu poslat děti do školy, nebo pro ně zajišťovat náhradní program? Na Liberecku mají zatím jasno jen někteří rodiče. K celostátní stávce, kterou na středu 6. listopadu vyhlásily školské odbory, se připojí i některé školy z regionu, jiné ale budou zajišťovat výuku normálně. Řada jich ovšem ještě nemá jasno.

Počet škol, jejichž zaměstnanci stávku podpoří, se stále vyvíjí. V pondělí odpoledne evidovala krajská koordinátorka stávky Romana Hlaváčková 20 škol z kraje, které se rozhodly do stávky zapojit. „Čtyři školy zavírají úplně, ostatní buď omezí provoz, nebo vyjadřují plnou podporu a ještě řeší, jak to udělají,“ popsala Hlaváčková.

Zároveň ale upozornila, že tato data rozhodně nejsou konečná. „Stále komunikuji s dalšími školami. Tím, že některé měly minulý týden ředitelská volna, tak to teď na ně byl fofr. Mluvila jsem i s kolegy, kteří to budou řešit teprve zítra,“ dodala Hlaváčková.

Vánoční strom pro Prahu pocházel z Libereckého kraje i v loňském roce.
Vánoční strom pro Prahu je opět z Libereckého kraje. Smrk vyrostl v Semilech

To potvrzuje i ředitel chrastavské základní školy Aleš Trpišovský. „Domnívám se, že kolegové stávkovat nebudou, ale ptáte se brzo,“ řekl Trpišovský v pondělí dopoledne. Na školách se totiž o účasti diskutovalo často až v průběhu dne, či dokonce po vyučování.

Jak informoval náměstek libereckého primátora Ivan Langr, většina městem zřizovaných mateřských škol se do stávky nezapojí. „Chybí mi vyjádření z asi pěti mateřinek,“ sdělil v pondělí v podvečer. Pokud jde o městem zřizované školy základní, jisté je, že se ke stávce připojí šest z nich. „Dvě z toho, Ještědská a Orlí, budou úplně uzavřené, což je ta nejhorší varianta. Nebude fungovat ani družina a jídelna, doplatí na to rodiče a děti,“ doplnil Langr.

ZŠ Ještědská na webu informovala rovněž o tom, že v provozu nebudou ani kroužky. Obědy budou dětem odhlášeny. „Učitelům v této stávce nejde jen o peníze, jde jim také o podmínky jejich práce, spravedlivé odměňování, důstojné a férové jednání a v neposlední řadě o profesní hrdost,“ uvedla škola v prohlášení.

Jan Sedlák, Jablonecký deník
Komentář Jana Sedláka: O bydlení a přírodě

Podle Langra nemá město žádné možnosti, jak pro žáky zavřených škol zajistit náhradní program. „To je zodpovědnost těch škol, ty si za to musí nést následek v podobě nepřízně rodičů,“ dodal.

Zavřená zůstane ve středu i základní škola v Českém Dubu. Podle jejího ředitele Jana Golla bude fungovat pouze školní jídelna. Naproti tomu třeba v základní a mateřské škole ve Frýdlantu se stávkovat nebude. „Žádná z organizačních součástí naší školy se k plánované stávce nepřipojí. Všechna pracoviště budou v uvedený den fungovat v běžném režimu a bez omezení,“ předeslal ředitel Petr Kozlovský.

Podobně jsou na tom i v Turnově. „Výuka bude zachována jak v mateřských, tak v základních školách,“ vzkázala mluvčí radnice Klára Preislerová. Normálně se budou učit také třeba děti v Mníšku, Křižanech či Stráži nad Nisou.

Stávku vyhlásil Českomoravský odborový svaz pracovníků školství, který nesouhlasí s plánovanou výší růstu platů. Vláda navrhuje zvýšit tarifní mzdu o 8 %, odboráři původně požadovali 15, teď usilují alespoň o 10 %. „Omlouváme se rodičům, že to došlo až do této fáze,“ prohlásil v pondělí šéf odborů František Dobšík.

Obří kolo s 18 kabinami pro 72 lidí.
O adventu se v Liberci svezete na obřím ruském kole