Pět i více lidí žije na dvaceti metrech čtverečních, přičemž za jednoho člověka majitel ubytovny požaduje v průměru čtyři tisíce korun měsíčně. Nájemné ale z větší části platí stát (příspěvky na bydlení vyplácené přímo na účty podnikavců). Je to jistota, na které právě majitelé ubytoven parazitují, o čemž už Deník několikrát informoval.

Pokoj nemá ani vlastní sociální zařízení. Na chodbě se na společných toaletách a ve sprchách denně střídá třeba třicet lidí. Děti nesmějí běhat po domech a dokonce se nesmějí pohybovat ani v areálech ubytoven, pak tedy pobíhají samotné po ulicích, což může mít fatální následky.

„Podmínky pro žití na libereckých ubytovnách jsou opravdu zoufalé. Zjistili jsme to při našem průzkumu, který prováděla skupina odborníků několik měsíců. Když to řeknu hodně mírně, tak fungují na tvrdé komerční bázi," informoval o stavu ubytoven pro sociálně slabé liberecký radní David Václavík (LO), vedoucí pracovní skupiny.

Bojí se a mlčí

Jeho slova potvrzují odvážnější obyvatelé ubytoven, kteří ovšem tají svá jména. Důvod je prostý, mají strach o střechu nad hlavou, byť je jakkoli příšerná. „Na této ubytovně správce vybírá nehorázné částky a nikdo s tím nic nedělá. Obyvatelé ubytovny se bojí promluvit, aby neskončili na ulici," prozradil muž žijící na ubytovně v liberecké Riegrově ulici.

Deník má s touto ubytovnou vlastní zkušenost. Když tam redaktoři zavítali, aby si ověřili podmínky, v jakých tady dospělí i děti žijí, správcová je nevybíravým způsobem vyhnala. Lidé, kteří by s nimi i promluvili, se nakonec ze strachu rozutekli a raději mlčeli.

Městská ubytovna

Poznatky vedly pracovní skupinu k tomu, že doporučila městu zřídit pro sociálně slabé vlastní ubytovnu. Ta by poskytovala zázemí také samoživitelkám. Kromě bydlení by nabízela také poradenství. „Většina ubytoven na území Liberce ztratila svoji tradiční funkci, kterou bylo krátkodobé ubytování, určené k přechodnému řešení problematiky bydlení. Velká část těch, kteří služeb ubytoven využívají, je totiž využívají pro dlouhodobé bydlení, což vede k degradaci pojetí domova a dalšímu prohlubování sociálního vyloučení," konstatoval Václavík.

Vedení radnice slibuje, že ubytovnu zřídí. Hodlá se postarat i o zavedení tzv. prostupného bydlení. „Velmi citlivě vnímáme, že je potřeba navýšit kapacity. Lůžka, která nyní poskytujeme, zkrátka nestačí. K prostupnému bydlení bychom rádi využili městské byty. Jenže ty jsou kvůli dluhům města pod zástavou a tak je velmi těžké získat na jejich rekonstrukci dotace," řekla primátorka Liberce Martina Rosenbergová (ČSSD) s tím, že ekonomický náměstek Jiří Šolc (LO) usilovně jedná s Českou spořitelnou, aby se mu podařilo tento majetek ze zástavy vyjmout.

„Věřím, že se situace rychle změní, majetek bude uvolněn a město si bude moci sáhnout na dotační programy a sociální fondy," zakončil Šolc.