Od poloviny loňského roku stoupá v Libereckém kraji počet lidí bez práce. V lednu byla situace za poslední měsíce nejhorší. Na úřadech práce bylo evidováno už 23 tisíc a 330 lidí ve věku 15 až 64 let. Najít práci se tak pro mnohé stává noční můrou. Pomoci mohou rekvalifikace na úřadech práce nebo třeba projekt Stáže ve firmách. Nabízejí totiž praxi přímo v konkrétním oboru v zajeté firmě. A lidem mohou nabídnout víc než teoretické vzdělávání.

Renata, Liberec: Jdu za svým snem

Projekt Stáže ve firmách končí v červnu a vzhledem k tomu, že stáže jsou vypsané na jeden až šest měsíců zbývá do přihlášení do nich už ne příliš dlouhá doba. Seznam aktuálních je k nalezení na internetové stránce www.stazevefirmach.cz, kde jsou také informace pro zájemce včetně možnosti registrace.

To, že stáže mohou být ku prospěchu, potvrzuje nejen fakt, že 18 procent stážistů získalo nakonec u zaměstnavatele stálé pracovní místo a dalším 18 % byla nabídnuta externí spolupráce, ale i příklad přímo z praxe. Renata Adamová z Liberce si stáží plní svůj sen. Chtěla by pracovat s webovými stránkami. „Minulý rok jsem absolvovala rekvalifikační kurz, který se právě webových stránek týkal. Příliš do hloubky ale nešel, tak jsem se přihlásila na stáž do firmy ITM Liberec. Kvůli zdravotnímu omezení tam nemohu být každý den, ale třikrát v týdnu tam 6 hodin strávím. Je to skvělá škola," říká.

Na praxi je druhý měsíc, celkem bude ve firmě pracovat měsíce čtyři. Zda nakonec získá práci nebo spolupráci s firmou netuší, už samotné učení jí ale dává naději. „Chci se tomuto oboru věnovat, učím se i doma ve volných chvílích. Ale vím, že budu muset ještě hodně studovat, je to rozvíjející se obor. Nicméně důležitý krok mi tahle stáž pomohla udělat," dodává Adamová.

V Libereckém kraji proběhlo od půlky minulého roku už 115 stáží. Téměř polovina stážistů je v evidenci ÚP.

Aktuálně volné stáže v kraji:

OPERÁTOR NC strojů:  obor strojírenství, poskytovatel Stanislav Šťastný, přihlášení možné do 21. 2., stáž od 15. 3.

ELEKTROMECHANIK: obor elektrotechnika, poskytovatel Kollert elektro s.r.o., přihlášení možné do 22. 2., stáž od 15. 3.

LOGISTIK VE VÝROBĚ: obor hutnictví, slévárenství a kovárenství, poskytovatel AFHS, možnost přihlášení do 23. 2., stáž od 15.3.

FINANČNÍ REFERENT: obor ekonomika, administrativa, poskytovatel Beesly cz, přihlašování do 28. 2., stáž od 1. 4.