To bylo ale způsobeno masivními opravami škod po bleskových povodních v srpnu 2010, které na majetku a infrastruktuře v kraji napáchaly škody za osm miliard korun. Poslední opravy na krajských silnicích se dokončovaly loni na podzim.

Miliony do silnic

Právě do komunikací šly loni v Libereckém kraji největší peníze. Jen Liberecký kraj dal loni do silnic druhých a třetích tříd 1,4 miliardy korun. Desítky milionů korun investoval do oprav hlavních tahů stát prostřednictvím Ředitelství silnic a dálnic. Stamiliony korun investovala rovněž Správa železniční dopravní cesty do modernizace železničních tratí. Desítky milionů korun šly do oprav a modernizace vodovodů, kanalizací a úpraven vody. K největším akcím patřila výstavba kanalizace a čistírny odpadních vod v Rovensku pod Troskami za 150 milionů korun.

Oživení průmyslové výroby, zejména v automobilovém průmyslu, přineslo nové investice i v této oblasti. Do rozšíření svého závodu v Liberci investuje výrobce klimatizací Denso Manufacturing Czech téměř 400 milionů korun. Kapacita závodu už nestačí poptávce. Do nového závodu v Ralsku na Českolipsku investoval turnovský výrobce autodílů KV Final. K největším projektům v kraji patří výstavba nákupní galerie s podzemními garážemi Central Jablonec na místě bývalého obchodního domu Jabloň. V Liberci zase začala výstavba komplexu Avicena Liberec, kde vznikne centrum všeobecné zdravotní péče a také obchodní galerie. K významným stavbám patřil také liberecký hospic, byť stál jen něco přes sto milionů korun.

Spolu s poklesem stavební výroby ubylo i pracovníků, které stavební firmy v Libereckém kraji zaměstnávají. V prvních devíti měsících roku zaměstnávaly v průměru 1 589 lidí, o 3,7 procenta méně než před rokem. Mzdy stavbařů se ale meziročně zvýšily. V průměru brali za první tři čtvrtletí 27.176 korun, o 2,9 procenta víc než před rokem. Mzdy stavbařů v Libereckém kraji jsou ale výrazně podprůměrné. Průměrná mzda ve stavebnictví stoupla loni o 5,7 procenta na 30.611 korun. Nejvíc vydělávají stavbaři v Praze 36.886 korun.