"Ve chvíli, kdy mi postavíme, dáme k dispozici objekt, tak teprve následuje ze zdravotnického pohledu povolení hygieny a povolení k užívání, a to je jiný proces," zdůvodnil radní, proč kraj zatím není schopný říci, kdy přesně hospic otevře.

Liberecký kraj je jedním z mála regionů v zemi, který kamenný hospic dosud nemá. O jeho výstavbě se mluvilo tři volební období. Z několika různých variant se jako nejvhodnější ukázala přestavba bývalého libereckého sirotčince, jehož budovu i přilehlé pozemky v hodnotě 23 milionů korun věnovalo kraji město Liberec. Většinu nákladů na vybudovaní hospice s 28 jednolůžkovými pokoji by měla zaplatit Evropská unie.

"Stavebně by mělo být hotovo k poslednímu srpnu," uvedl Tulpa. Z budovy z přelomu 19. a 20. století zůstaly prakticky jen obvodové zdi, jinak se kompletně přestavěla. Jednou z mála zachovaných místností zůstala kaple, která je zřejmě nejkrásnější částí v bývalém kojeneckém ústavu. Budova získala tři přístavby, dvě křídla a stacionář. Dokončuje se také oprava administrativní budovy, která je několik desítek metrů pod hospicem a je určena pro personál.

Po skončení výstavby potrvá další dva měsíce, než se pokoje a další části hospice vybaví nábytkem a zdravotní technikou. Všechny nedodělky chce kraj odstranit do konce listopadu, aby se mohl hospic během prosince připravit na otevření k lednu 2016. "Náběh bude postupný," uvedl radní. V Libereckém kraji nevyléčitelně nemocným pacientům a jejich rodinám zatím slouží terénní hospicová péče a speciální rodinné pokoje v nemocnicích, jeden je v Liberci, dva v Turnově a čtyři v České Lípě.