Stavební firma CL-Evans má na realizaci jen deset měsíců, kolaudace je naplánována na konec června. Uvedla to Zuzana Halamová z oddělení investic Krajského úřadu v Liberci.

Práce začaly v srpnu vybouráváním vnitřních příček a omítek. Dnes už objekt dostává novou podobu. Vedle původní budovy z přelomu 19. a 20. století vyrostly přístavby. Na stavbě denně pracuje 60 až 70 lidí. Azbest objevili při bourání. „Když se zbourala opěrná zeď, tak zjistili, že pod navážkou byl schovaný azbest, který se tam uklidil někdy v době, kdy se měnila původní střešní krytina. Naházeli to tehdy za opěrnou zeď a zasypali zeminou," uvedl stavbyvedoucí Josef Patočka.

Nález azbestu práce zastavil. „Stáli jsme, než se udělaly vzorky, než se zajistila odborná firma na likvidaci," řekl. Ani samotná likvidace není podle něj jednoduchá, bylo třeba zeminu a azbest vytřídit. Skládku stavbaři objevili v místě, kde vzniká stacionář, za hlavní budovou. Její likvidace tak podle Patočky zdržela zakládání stavby.

Podle Halamové jde o rekonstrukci a tam lze podobné problémy čekat. „Snažíme se je ale řešit co nejrychleji, a stavba pokračuje podle harmonogramu," řekla.

Hospic suplují nemocnice

Liberecký kraj je jedním z mála v zemi, který hospic dosud nemá. O jeho výstavbě se mluvilo tři volební období. Původně přišli s návrhem v Jablonci, kde uvažovali o přestavbě bývalé dětské nemocnice, která chátrá. Další variantou byla stavba na zelené louce ve Vratislavicích.

Z několika různých variant se jako nejvhodnější ukázala přestavba bývalého sirotčince, jehož budovu i přilehlé pozemky v hodnotě 23 milionů korun věnovalo kraji město Liberec. Vybudovaní hospice s 28 jednolůžkovými pokoji bude stát 94 milionů korun, většinu nákladů zaplatí EU.

V Libereckém kraji zatím slouží nevyléčitelně nemocným pacientům a jejich rodinám terénní hospicová péče a také speciální rodinné pokoje v nemocnicích jeden je v Liberci, dva v Turnově a tři v České Lípě.