Opatření, které přinesl nový zákon, může ale způsobit velké komplikace majitelům vozidel, kteří si auto koupili se stočeným tachometrem, a nevěděli o tom. Současně může rozjet byznys s papíry na vymyšlené opravy počítadel kilometrů.

Zahájení stavby dálnice D11 z Hradce Králové směrem na Smiřice.
Dálnice D11 se probouzí k životu. Předseda Dětí Země hledá smírčí kříž

Metodický pokyn ministerstva dopravy pro stanice technické kontroly uvádí, že pokud bude hodnota na počítadle ujeté vzdálenosti nižší než při poslední návštěvě, jde o závažnou závadu, kvůli které bude mít majitel vozu povolení jezdit jen na třicet dní.

„Během jednoho roku tak mohou problémy s STK kvůli stočenému tachometru očekávat desítky tisíc lidí. Jde o náš odhad, skutečný počet aut, která neprojdou, bude záviset i na tom, zda se bude ve větší míře vycházet z fotodokumentace z posledních dvou let, nebo ze všech záznamů,“ řekl mluvčí společnosti Cebia Barbora Minksová.

Doklad bude nutný

Majitelé aut s nižším nájezdem kilometrů než při poslední kontrole nepřijdou o technický průkaz automaticky. Mají ještě šanci to do 30 dní vyřešit: musí prokázat, že došlo například k opravě nebo výměně počítala.

„Pokud nebude mít doklad o tom, že na vozidle byla provedena výměna počítadla ujeté vzdálenosti, STK neprojde, a autem tak nebude moci legálně jezdit. Situaci, kdy nebude moci doložit výměnu počitadla ujeté vzdálenosti, pak bude dále řešit místně příslušný dopravní úřad. V závislosti na konečném řešení se však může stát auto prakticky neprodejným nebo výrazně klesne na ceně,“ dodala Minksová.

Náhradní žárovky a pojistky už nemusíte vozit
Změny pro řidiče od října: Jiné uhýbání záchranářům, méně povinné výbavy...

V praxi se dá ale čekat jiné řešení, rozmach byznysu falešných faktur a potvrzení o tom, že došlo k výměně počítadel. Případně ještě před technickou kontrolou mohou mít další byznys ti, kvůli kterým se celý zákon měnil: stáčeči kilometrů. Je možné, že se na ně obrátí zákazníci, aby jim počet ujetých kilometrů kvůli kontrole navýšili.

Sankce až půl milionu

Manipulace s tachometrem může být podle novely zákona o provozu na pozemních komunikacích pokutována až půlmilionovou pokutou. V případě, že by dotyčný při prodeji zatajil stočený tachometr, dopustil by se trestného činu podvodu a mohl by být trestně stíhán.

„Sankce se vztahují až na nelegální stočení tachometru provedené po 1. říjnu 2018,“ upřesnil mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar. „Nechceme a nebudeme popotahovat řidiče, kteří si v dobré víře koupili auto a byli podvedeni tím, že si koupili automobil se stočenými kilometry,“ dodal.

Novináři obléhají nové BMW 3
Pařížské premiéry naživo: Snímky právě odhalených nových aut na autosalonu