Celých čtrnáct let stál v čele Stráže nad Nisou Karel Jäschke (zvolený za ANO). Od minulého čtvrtka je z něj „pouhý" místostarosta. Nahradila ho přitom právě jeho dosavadní místostarostka Daniela Kysilková (rovněž z hnutí ANO).

O příčinách náhlé výměny funkcí téměř přesně vprostřed volebního období se toho mnoho neví. „Rezignoval jsem z osobních důvodů, které nechci rozvádět," uvedl Jäschke.

PODPOŘIL STAROSTU CHRASTAVY

Někteří politici naznačují, že za jeho rezignací může stát Jäschkeho zapojení do senátní kampaně. Přestože hnutí ANO, za které Jäschke nyní v zastupitelstvu sedí, poslalo do boje o horní parlamentní komoru vlastního kandidáta Marka Vávru, vyjádřil Jäschke podporu konkurenčnímu Michaelu Canovovi (Starostové pro Liberecký kraj).

Oba starostové se objevili například na společném billboardu, natočili i předvolební video. „Je potřeba, aby se někdo, kdo zná komunální politiku tak jako ty, postavil za obce," řekl v něm mimo jiné Jäschke Canovovi.

Jestli na jeho rezignaci podpora cizího senátorského kandidáta měla vliv, ale jasné není. „K tomu se nechci vyjadřovat," řekl Jäschke Deníku.
Nově zvolený senátor Michael Canov ale o této souvislosti hovoří. „Když jsme spolu mluvili, neříkal mi, že by chtěl rezignovat, naopak se svého konce obával," uvedl Canov.

ZVOLILI NOVOU STAROSTKU

Zastupitelé Stráže nad Nisou na čtvrtečním zasedání zvolili novou starostkou dosavadní místostarostku Danielu Kysilkovou. Hlasovalo pro ni sedm z devíti zastupitelů, dva se zdrželi.

„Jakékoliv spekulace, že by k výměně došlo na základě politických nesrovnalostí, odmítám," uvedla Kysilková. „Došlo k němu výhradně na starostovo přání," doplnila. Kontinuita všech plánů a projektů má proto být zachována.

Karel Jäschke novou starostku podporuje a plánuje pro Stráž dál pracovat z pozice neuvolněného (neplaceného) místostarosty. Ve strážské komunální politice působil řadu let, několikrát kandidoval za ODS, v posledních volbách se objevil na kandidátce hnutí ANO. „Vždy jsem byl ale nezávislým kandidátem," upozornil. V dalších volbách už se kandidovat nechystá, v politice už je podle svých slov příliš dlouho. „Ovšem nikdy neříkej nikdy," dodal.