V roce 2008 se pro návrh uctění památky Rudolfa Fuksy nenašla dostatečná podpora zastupitelů (ČSSD a KSČM). Jaké je složení dnes? Je šance, že návrh projde?

V současném zastupitelstvu je 8 za Starosty pro Liberecký kraj a 3 za ODS. Nás 11 se již dohromady sešlo a na tomto návrhu se jednomyslně shodlo. Návrh předkládám do ZM nejen sám za sebe, ale právě za všech nás 11. Protože celkový počet zastupitelů je 19, návrh má tak zaručeno, že projde.

Pokud návrh projde, co bude následovat? Bude vyrobena další deska, v pořadí již druhá?

9. 8. 2012, tzn. v den 60. výročí popravy, bude slavnostně odhalena pamětní deska města na budově muzea. Paradoxně vlastně odpůrci jejího zřízení z roku 2008 dosáhnou toho, že Rudolf Fuksa bude mít ve městě pamětní desky dvě. Ta první je na budově, kde v současnosti sídlí Česká spořitelna, je soukromá.

Jak na věc reagoval prasynovec pana Fuksy Jindřich Šnýdl? Konzultovali jste s ním, co na desce bude napsáno?

Pan Šnýdl reagoval velmi kladně. Text jsme konzultovali, přesněji řečeno, předali mu navržený text k vyjádření a on s ním zcela souhlasil. Na desce bude napsáno: „Ve městě Chrastava žil účastník protikomunistického odboje pan Rudolf Fuksa iniciály data narození a popravy Čest jeho památce. Město Chrastava k 60. výročí popravy 9. 8. 2012."

Vzhledem k tomu, že v zastupitelstvu je řada odpůrců tohoto hrdiny, jak na věc reagovali? Neobáváte se, že třeba navrhnou vytvoření desky, kde by činy pana Fuksy vykládali po svém?

Já jsem poté, co naše jedenáctka odsouhlasila návrh, zaslal návrh usnesení všem zastupitelům tj. celé devatenáctce. Dosud se ke mně nedostala žádná reakce. Pokud by se teoreticky někdo pokusil navrhnout desku s textem, který by obhajoval justiční vraždu na Rudolfovi Fuksovi, tak by neměl šanci na schválení. Takovýto pokus však ani nepředpokládám.

Nebylo by vhodnější třeba po Rudolfu Fuksovi pojmenovat v Chrastavě ulici?

Před 4 lety vznikla mezi Chrastavskými spontánní petice na podporu Rudolfa Fuksy. Nápad na přejmenování ulice mně sice problesknul hlavou, ale vím, jaké jsou vždy administrativní problémy s novými občankami těch, co v ulici bydlí, když se přejmenuje. A tak jsem nechtěl, aby se tato dle mého principiálně naprosto zásadová otázka zvrhla v to, že někdo bude naříkat, že si musí kvůli Rudolfu Fuksovi nechat měnit doklady. Pro mě bylo v tuto chvíli naprosto zásadní revokovat původní rozhodnutí zastupitelstva města tak, aby i obyvatelé věděli, že postoj města je k hrůzné kapitole padesátých let negativní a město si svého hrdiny cení.