„Jako moštárna jsme fungovali pod Křížanskou pekárnou, pak ale došlo k určité nedohodě, a když jsme dál nemohli působit pod jejich ochrannými křídly, postavili jsme se na vlastní nohy,“ vzpomíná na začátky v roce 2002 jednatel společnosti Stanislav Kučera. Spolu se svou ženou byli jedinými zaměstnanci.

„První rok byl zlomový, snažili jsem se dát o sobě vědět, v novinách i v letácích, abychom existenci firmy vůbec obhájili. Naštěstí se to povedlo a další sezonu už si nás lidé nacházeli sami,“ vzpomíná Stanislav Kučera.

Záleží na sezoně

Zprvu pokračovali ve službách pro pěstitele, kterým z jejich ovoce vyráběli mošt či pálenku. Zlom přišel v roce 2004, kdy se pustili do vlastní výroby. „Stavíme na místní produkci, to co dodá Podještědí. Vyrábíme mošty hlavně z jablek a hrušek. A řídíme se heslem, že nám samotným musí naše výrobky chutnat,“ prozrazuje jednatel jednoduché a poctivé „know how“.

Tahle filozofie, spolu s rozumnou cenou, se zúročila v regionálních soutěžích. Moštárna a pálenice Stará Dáma získala ceny Výrobek roku Libereckého kraje a Regionální Potravina Libereckého kraje. Zájem roste i díky farmářským trhům. Přesto jsou zcela závislí na ovocnářské sezoně. Předloni byla úroda obrovská, loni to bylo jakž takž k uživení,“ popisuje realitu.

Nektar nebo jahodové víno?

A jak se Stará Dáma dostala ke svému názvu? „Hledali jsme něco jednoduchého, snadno zapamatovatelného. Tohle nám připadalo celkem vhodné i pro překlady. Uznejte, že zní pěkně i v němčině. A to jsme ještě netušili, že nás čeká spolupráce přes hranice,“ navazuje na fakt, že se nedávno spojili s malou rodinnou moštárnu v Německu a díky ní zahájili výrobu většího sortimentu ovocných moštů a šťáv získávaných výhradně mechanickou cestou a ošetřených pouze pasterizací.

„Je to firma, která se v oboru drží už 70 let a díky ní jsme mohli sortiment rozšířit na 38 druhů,“ říká Stanislav Kučera. Díky tomu se v jejich nabídce objevují kromě klasických produktů i takové nestandardní lahůdky jako například jahodové víno či nektar z černého jeřábu, známého jako aronie.