„Viděl jsem, jak se pomátl velitel tanku a zběsile začal střílet do davu," popsal před několika lety při své návštěvě Liberce.

Jeho hlas se nyní ozval i z unikátní nahrávky, která se po neuvěřitelných 45 letech objevila v Českém rozhlase. Na ní hovoří spolu s Janem Třískou přímo ze studia libereckého rozhlasu. „Vážení přátelé, to co prožíváme v těchto dnech v Československu je podivná a zvláštní okupace. Možná, že je to jeden z prvních případů kdy jsou kulomety a tanky bezmocné proti myšlenkám a etické síle lidí," zaznělo v úvodu optimisticky.

21. srpen ve vzpomínkách „Už v noci z 20. na 21. srpna se před libereckou radnicí objevil motocykl s regulovčíkem, černá Volha a následně transportéry. Nic netušící lidé, kteří šli pokojně z hospůdek, nechápali. Posléze pochopili. Začali házet po tancích podlážky z lešení. Ozvala se střelba…" Stojíme na místech zbrocených českou krví, ozvalo se následující den z rozhlasu.

„V Československu jsou tisíce tanků a tisíce po zuby ozbrojených vojáků a přijíždějí noví. Přestože tento stav trvá už 48 hodin, nezaznamenala tato okupace jediný výraznější úspěch." Ocenil, že ještě stále vycházejí svobodné noviny, letáky, prohlášení. To bylo v prvních dnech okupace.

V nahrávce, kterou z archivu někdejšího libereckého psychologa Vladimíra Berana zpracoval Český rozhlas, zaznívají ale i slova samotného Václava Havla, která už pomalu předjímají pozdější vývoj.

„Přátelé, v brzké době se možná objeví ve vašem okolí další drobnější krajští a okresní a místní kolaboranti," pokračuje v záznamu hlas Václava Havla. Tehdy dramatika, který do Liberce přijel v srpnových dnech z východočeské chalupy na Hrádečku, kde pobýval se svou ženou Olgou a přáteli, mimo jiné i hercem Janem Třískou.

„Budou říkat, že musíme být realističtí, že když nepřevezmou funkce oni, převezmou je ještě horší lidé z řad okupantů. Budou se tvářit jako zachránci národa," varoval Václav Havel posluchače. „Zahrňte je svým opovržením, svým jednáním jen schvalují internaci našich politiků (ti byli tehdy včetně Dubčeka v Moskvě). Vyvrhněte je ze svého společenství. Opovrhujte jimi, žádejte jejich stíhání pro vlastizradu," nabádal Havel. „Nenechte se zmást slovy, ale činy. Tuto zemi nelze zachránit obětováním Dubčeka," předjímal.

Atmosféra na libereckém náměstí Bojovníků za mír (dne Dr. E. Beneše) v srpnu 1968.

Později o srpnových událostech napsal. „Trávili jsme prázdniny na Hrádečku. S obavami, jak všechno dopadne, a i když jsme si to nechtěli připustit, museli jsme počítat s alternativou, že to bude potlačeno a rozšlapáno. Jan Tříska tehdy řekl, že to bylo tak pěkné léto, že to nemůže dopadnout dobře," popsal stavy semknutí a euforie národa, která se později utopila ve špíně normalizace.

Unikátní nahrávky, zachované díky Vladimíru Beranovi, zpracoval redaktor Tomáš Černý v rozhlasovém dokumentu „Jsme s vámi, buďte s námi", který v těchto dnech odvysílal Český rozhlas.