Na sportovní a kulturní akce, ale také třeba na ekologické projekty čerpají organizace dotace z šesti městských fondů. O ty se teď ale vedou spory. Poslední začal minulý týden, když město našlo v rozpočtu přebytek necelých 18 milionů a chtělo je vložit do fondů na příští rok.

Návrh zablokovala opozice. „Město se má chovat zodpovědně," uvedl zastupitel Jiří Šolc (SLK). „Peníze navíc by si mělo šetřit na větší investice," dodal.

Náměstek Jan Korytář (Změna) se ale brání. „Peníze bychom do fondů vložili stejně, chceme je tam jen dát s předstihem," vysvětlil. Organizace si tak žádosti můžou připravit a peníze dostat dřív než v půlce roku, jak tomu bylo dosud. Podobně chce vedení postupovat i v následujících letech, je za tím snaha o pravidelnost. „Ředitelé si často stěžují, že výzvy vyhlašujeme nahodile," vysvětlil náměstek pro školství Ivan Langr (Změna).

Návrh neprošel i kvůli nepřítomnosti některých koaličních zastupitelů. Proto ho nakonec zastupitelstvo nejspíš odhlasuje za měsíc.

Jinému opozičnímu zastupiteli, Antonínu Ferdanovi (SLK), na výzvách vadí přebujelá byrokracie. „Žadatelé stráví množství času jen snahou pochopit, co se po nich chce," kritizoval. Někteří pak prý raději ani nežádají. Ferdan by se proto rád před vložením peněz bavil o možných změnách.

Knihkupci Martinu Fryčovi, který o peníze z fondů žádá, nevadí nahodilost či byrokracie, ale spíše některé nové podmínky. „Naposledy mohl v kulturním fondu každý podat jen jednu žádost," popsal. Logické by podle něj bylo porovnat více projektů a vybrat ty nejlepší. Pozitivně Fryč naopak vnímá nový program Živá kultura v centru města.