Majitelka Hotelu Radnice Petra Veselá požaduje po městě 832 200 korun jako kompenzaci za omezení vlastnického práva za to, že je prostor pod podloubím u hotelu průchozí pro veřejnost. Náměstek Jan Korytář však její požadavky považuje za neadekvátní.

PODLOUBÍ U HOTELU, stejně jako část komunikace ve Felberově ulici je na soukromém pozemku. Majitelka je chce zatarasit.
Bude se podloubí v centru města obcházet?

VYVLASTNĚNÍ?

„Město zastává názor, že když probíhala privatizace, pozemky byly už dlouho ve veřejném užívání, a s tím vědomím je kupovala,“ vysvětlil náměstek. Pokud se město s hoteliérkou nedomluví, bude muset rozhodnout soud. A v tom případě hrozí podle náměstka i vyvlastnění. „Soudní řízení probíhá s Petrou Veselou už od loňského roku,“ potvrdil Jan Král z tiskového oddělení radnice. Spor o pár metrů čtverečních v ulicích Felberova a Moskevská však trvá už několik let.

Ilustrační foto.
Město chce ušetřit. Zateplí některé své budovy

Podloubí u liberecké radnice.Zdroj: Jaroslava Nováková„Dům jsem koupila od města Liberec s tím, že za věcná břemena chůze budu mít k dispozici osm parkovacích míst. Po opravě Felberovy ulice mi však už místa nevrátili,“ brání se hoteliérka, která už ve smírné řešení nedoufá. „Já se snažím chovat slušně a nikdy jsem neřekla, že podloubí uzavřu,“ dodala Veselá s tím, že prostor pod podloubím nebyl nikdy zkolaudován jako chodník. „Je to prostě pozemek a na něm stojí dům,“ sdělila hoteliérka. Částka, kterou požaduje po městě, je podle ní oprávněná kompenzace.

DOŠLA TRPĚLIVOST

„Sumu vyčíslili právníci,“ vysvětlila Veselá a pokračovala. „Řeším to už pět let a došla mi trpělivost. Vyvlastnění se ale nebojím, na všechno mám smlouvy,“ poznamenala na závěr hoteliérka.