Milion a půl korun ročně má z kraje putovat do mateřských center (MC) v Libereckém kraji. Částka je mnohonásobně vyšší než v předešlých letech a rovněž převyšuje celorepublikový průměr. Sociálním demokratům se to nelíbí.

„Naši zastupitelé pochopitelně nemají nic proti podpoře mateřských center, naopak ji vítáme, musí ale mít rozumnou míru. To ovšem částka, kterou radní navrhli, rozhodně nesplňuje," upozornila Lenka Kadlecová, šéfka zastupitelského klubu ČSSD.

Podle jejích stranických kolegů jsou peníze potřeba i v jiných sociálních oblastech, jako jsou například azylové domy, ale těm se naopak ubírá. „Nezajímavé není ani porovnání příspěvku 1 500 000 korun na mateřská centra a pouhých 400 000, které kraj letos věnuje nízkoprahovým centrům," doplnila Kadlecová (ČSSD).

Spekulace?

Lenka Kadlecová jde v úvahách o podpoře mateřským centrům ještě dál. „Nabízí se otázka, zda výše navrhované podpory nemá přímou souvislost s Lenkou Ackermannovou, která kromě toho, že sama provozuje mateřské centrum, je zároveň zástupkyní koaličního hnutí Změna pro Liberecký kraj v sociálním výboru," tvrdí šéfka klubu ČSSD.

Jsou to nesmysly?

Takové spekulace ale Změna odmítá. „ČSSD tvrdí, že v Libereckém kraji funguje osmnáct mateřských center, ale ono jich je až třicet. Když to spočítáte, tak vám vyjdou na jedno centrum čtyři tisíce korun měsíčně, což podle mě není žádná přehnaná částka," uvedl za Změnu Jan Korytář (ZpLK). Sama Lenka Ackermannová obhajuje důležitost MC. „Centra brání společenské izolaci převážně žen na mateřské dovolené. Primární role mateřských center spočívá v prevenci patologických jevů v rodině a ve společnosti." Síť MC podle ní žádala Liberecký kraj o dotační titul od začátku své působnosti, ale dočkala se až nyní.

Za pravdu „Změnařům" dává i radní pro sociální věci Petr Tulpa (SLK). „Činnost mateřských center souvisí s celkovou podporou prorodinné politiky měst v kraji i samotného Libereckého kraje. I většina obcí jejich činnost výrazně podporuje. Podpora kraje proto není nic výjimečného," sdělil Tulpa.

Podle něj naopak Liberecký kraj patřil k posledním v zemi, který podporu MC neřešil. Dále je prý důležité vědět, že finanční příspěvek na podporu mateřských center nijak neomezuje podporu sociálních služeb. „Vyšší míra podpory byla stanovena proto, abychom nemuseli v průběhu období dotačního titulu tuto částku měnit a hlavně, abychom si otestovali zájem o tuto činnost a také efektivitu provozu těchto zařízení."

Význam center

Sociální práce v mateřských centrech (MC) je postavena na principech svépomocné skupiny. Matky zde nacházejí bezpečný prostor pro sdílení každodenních radostí i starostí v oblasti péče o děti a rodinu.

Mateřská centra poskytují poradenství a také příležitost dalšího vzdělávání zejména pro nové uplatnění na trhu práce.

MC jsou otevřená a dostupná všem sociálním skupinám bez ohledu na původ a smýšlení.