„Pandemie nám bohužel realizaci těchto společných hlídek neumožnila, avšak nyní znovu probíhají od června letošního roku. Jsou zhruba dvakrát do měsíce, z toho jednou na našem území a jednou na území Polské republiky,“ uvedla vedoucí obvodního oddělení Nového Města pod Smrkem Jana Pokorná, která u Policie České republiky slouží již 31 let, z toho 12 let právě na Obvodním oddělení Nové Město pod Smrkem.

Při poslední společné službě se policisté zaměřili zejména na kontrolu rekreačních objektů v okolí Hejnic, kde je doprovodili také psovodi a policisté na koních. Kontrolovali neporušenost chat a vhodné zabezpečení majetku chatařů. Majitelům zanechávali za dveřmi či okny lístek o provedené kontrole. Celkem zkontrolovali na tři desítky chat a rekreačních objektů a ani jednou nenarazili na nějak poškozenou chatu či přímo zloděje uvnitř.

Policisté v rámci společných hlídek provádí mimo jiné namátkové kontroly vozidel poblíž společné státní hranice. „Dohlíží také na veřejný pořádek a bezpečnost v příhraničí a spolupracují na potírání páchání kriminality. Během společných hlídek dochází i k vzájemné výměně informací a zkušeností. Tato spolupráce se osvědčila, a to nejen díky jazykové bariéře. V případě naléhavého předání informací se policisté obou zemí schází na hraničním přechodu,“ popsala preventistka Krajského ředitelství Policie ČR Libereckého kraje Vladimíra Šrýtrová.

O Liberecký pohár se utkají psovodi už po jednačtyřicáté.
Kynologický klub v Pavlovicích pořádá tradiční soutěž psovodů. Jděte se podívat

Společné hlídky mají na kontě řadu úspěchů. „Za poslední dobu se podařilo dopadnout například žháře. V minulosti jsme měli problémy s kriminalitou ze strany polských občanů, ale za posledního půl roku tyto problémy neregistrujeme,“ popsala dále policistka Pokorná. Naopak se policistům z Nového Města pod Smrkem podařilo objasnit sérii krádeží vloupáním do rekreačních chalup a sérii podvodů, které však mají na svědomí čeští občané.

„Díky optimalizaci obvodních oddělení, která proběhla v nedávné době, se nám daří zajistit nepřetržitý výkon služby a zároveň vzájemnou zastupitelnost těchto oddělení,“ dodala k společným hlídkám vedoucí novoměstského policejního oddělení.