Až na čtvrtém místě se v letošních krajských volbách umístila ČSSD. Získala 8 % voličských hlasů a čtyři křesla v zastupitelstvu. Také v Libereckém kraji si tedy sociální demokraté pohoršili.

"Měli bychom se zamyslet, proč jsme nezvládli voliče oslovit," komentoval výsledek lídr Pavel Svoboda.

ČSSD dosud v kraji vládla, Starostové ji přizvali do koalice, když jí v roce 2014 opustila část zastupitelů ze Změny pro Liberecký kraj. Sociální demokraté by teď rádi vládli kraji i nadále,

Ještě včera večer se proto sejdou se zástupci vítězných Starostů. "Budeme se bavit, jestli chceme nějakým způsobem pokračovat v současné koalici, my bychom rádi," uvedl lídr ČSSD Pavel Svoboda. K tomu, která strana by případnou koalici měla doplnit, se vyjádřit nechtěl.
"Jsou to Starostové, kteří získali 32 procent, jednání proto rozhodně povedou oni," uvedl.

Pomyslnou vítězkou voleb se u ČSSD stala starostka České Lípy Romana Žatecká. Ze sedmého místa ji voliči vykroužkovali až na třetí. "Jsem viditelná starostka, která pracuje pro lidi a snaží se řešit jejich problémy," vysvětluje si svůj úspěch Žatecká.

"Zcela jistě se budu vnitrostranicky ptát, proč byla starostka tak velkého města s tak velkým volebním potenciálem odsunuta až na sedmou pozici," dodala Žatecká.