Tři členové ODS na svůj volební lístek ke jménu dnes už bývalé poslankyně Ivany Weberové přimalovali urážlivý kosočtverec.

Vulgarity během tajné volby jsem odsoudil. Takto se slušný člověk nechová. Dotyčné jsem vyzval k opuštění ODS. Jsou to magoři, štve mě to!
Přemysl Sobotka, šéf ODS LK

„Jsou to magoři a štve mě to, takto se slušný člověk nechová," prohlásil předseda krajské ODS a místopředseda Senátu PČR Přemysl Sobotka.

Dodal, že dotyčné vyzval, aby odešli z ODS. „Bohužel to tak funguje všude, že se politici baví různými malůvkami a já to odsuzuji," doplnil Sobotka.

Dále okomentoval situaci, která teď v ODS vládne. Mluví se totiž o válce mezi oblastními kluby (Liberec, Semily, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa). „Jablonecká ODSka se na sněmu zablokovala a urazila, když neprošel její návrh. Šlo o číslo 10 na kandidátce (Weberová za Jablonec, která byla vyřazena) do předčasných voleb. Válkou bych to ale nenazval. Někteří členové by si ale měli uvědomit, že máme demokracii a nesouhlas druhých je její přirozenou součástí."

Sázka na starosty

Tajná volba nakonec, přes všechny vulgarity a protesty, vyslala do voleb 17 regionálních politiků za ODS, přičemž lídrem kandidátky je starostka České Lípy Hana Moudrá.

Občanští demokraté vsadili na komunální politiky, za kterými je prý vidět práce a lidé je znají.

„Nikdo nečekal, že budou mimořádné volby, ale když už se tak stalo, tak jsem všechny kolegy vyzval, aby zapomněli na všechny animozity a soustředili se na práci. Voliči by mohli na komunální politiky zareagovat. Vědí, co za nimi je," upřesnil Sobotka.

Názory kandidátů

Jednička na kandidátce ODS LK Hana Moudrá reagovala na současné dění ve straně takto: „Podobné výlevy rozhodně nejsou a nikdy nebyly součástí našich jednání. Byl to totální úlet několika jednotlivců, kteří se o to postarali, a proto byli přímo na jednání vyzváni, aby opustili řady ODS. Nejde o žádnou válku, ale o to, že někdo nedokáže lépe vyjádřit svůj názor a zachová se jako hulvát."

Moudrá zároveň tvrdí, že v samotných předčasných volbách půjde o to, kolik voličů přesvědčí, aby nejen ji podpořili. „Vím, že o spoustu voličů se ODS připravila sama a jejich důvěru budeme horko těžko získávat zpátky, ale rozhodně se o to pokusíme," uvedla starostka České Lípy. Podle ní chce ODS změnu a je načase nabídnout lidem nové tváře.

Třináctým na kandidátce za ODS LK je starosta Jablonce nad Nisou Petr Beitl, který se nedávno postavil proti šéfovi Přemyslu Sobotkovi. Soupeřili spolu o post předsedy ODS v regionu.

Kandidáti za ODS LK:
Hana Moudrá ČL
Martin Bobek LBC
Tomáš Ploc SE
Vít Němeček JBC
Dan Ramzer LBC
Marek Hotovec JBC
Vít Šlechta SE
Petr Sadílek ČL
Aleš Hozdecký SE
Vladimír Vojáček SE
Michal Jaroš ČL
Václav Podzimek LBC
Petr Beitl JBC
Vladimír Poudera ČL
Miroslava Kynčlová SE
Stanislav Burdys LBC
Štěpán Křeček LBC

K tomu, co se v ODS děje, poslal jen krátké prohlášení. „Musím pouze konstatovat, že problém s vulgaritou pokládám za selhání jednotlivců. Problém kandidátky si řešíme pomocí vnitrostranických mechanismů a jsme připraveni vydat standardní tiskové zprávy v okamžiku, kdy o celé záležitosti bude rozhodnuto. Do této doby se snažíme pouze o to, aby kandidátka ODS byla obsazena za použití standardních mechanismů, tak jako v řádově dvacetileté historii," uvedl Beitl.

Selhání jednotlivců

Deník se zajímal také o názor starosty Frýdlantu Dana Ramzera, který zaujímá na kandidátce páté místo.

„Na sněmu šlo o selhání jednotlivců, kteří by měli opustit nejen ODS, ale veřejný život jako takový. Jejich chování lze považovat za pubertální, které nemá se slušností nic společného. Naše strana má v názvu demokratická, což znamená, že přijala demokratické principy. Na sněmu rozhodla většina a nikdo nebyl na svých právech poškozen," řekl Ramzer.

Dodal, že jednání probíhalo standardně a sněm byl usnášeníschopný za všech okolností, a to i ve chvíli, kdy Jablonec a část České Lípy opustily sál, protože nesouhlasily s vyřazením Weberové z kandidátky.

„Ivana Weberová neprošla v tajné volbě standardním způsobem," uzavřel starosta Frýdlantu.

Co na vulgární chování svých kolegů a rovněž na dění v ODS říká samotná Ivana Weberová? „Informace o vulgaritách mám pouze z druhé ruky, protože ve chvíli, kdy toto vyšlo najevo, nebyl už z naší jablonecké oblasti nikdo na sněmu přítomen."

Zmiňovanou válku mezi oblastmi pak Weberová okomentovala takto: „Nenávist členů liberecké a semilské oblasti (kromě zástupců Turnova) jsem si vysloužila patrně tím, že mi bývalí poslanci pan Mach a pan Hasil nemohou zapomenout, že jsem je v minulých volbách díky preferenčním hlasům přeskočila."