Jejich výsost vzápětí vystřídal českodubský farář Miroslav Maňásek, který ceduli posvětil a požehnal celému Sobákovu a těm, kteří se starají o jeho rozvoj. A že se vesničce, která patří pod Český Dub, daří, dokládají už každoroční Sobákovské slavnosti.

S jejich pořádáním přišel spolek Dubáci, který už má na kontě řadu aktivit propagujících Českodubsko i záchranu několika památek. Jednou z nich je třeba oprava kostelíka sv. Jakuba v Letařovicích, který i díky obci Bílá a Libereckému kraji teď změnil dosavadní podobu a dostal fasádu v barvách doby svého vzniku, tedy červeno-bílou.

Aktivity Dubáků jsou spojené i s Dolením Trávníčkem, kde na začátku října bude další lidová slavnost. „Na návsi stojí památná lípa, ve které byl výklenek se sv. Jánem. Toho teď nově vyřezává řezbář Vítek Sochor. 1. října bude vysvěcen a uděláme k tomu i výstavu o historii obce," říká předseda Dubáků Jan Havelka s tím, že pro změnu v Hořením Trávníčku se 29. října budou sázet u hostince Beranka lípy republiky, tak aby se obnovil původní název hostince Pod lipami.