Samčíz nebo Samice. Takovou přezdívku má zlatá olympionička ze Soči 2014 Eva Samková. Od včerejška Nejúspěšnější sportovkyně Liberecka za rok 2014.
Závodnice Dukly dorazila na slavnostní večer do libereckého Babylonu bohužel jako jedna z mála oceněných.

Druhý v pořadí Ondřej Bank se zotavuje z nepříjemného zranění, které utrpěl na závodech v USA a lyžař Lukáš Bauer je na soustředění ve Švédsku.  Kvůli zahraničním soustředěním a závodům chyběly i kolegyně vítězky – snowboardistky – Šárka Pančochová a novopečená mistryně světa v paralelním slalomu Ester Ledecká (v anketě skončily na 4. a 5. pořadí). Mladičká Ester strčila do kapsy celý svět. Sklonily se před ní vítězky olympiád, mistrovství světa i světových pohárů. Navíc ovládla závod Světového poháru v paralelním obřím slalomu v Sudelfeldu.

Nejúspěšnější sportovec Liberecka.

Bohužel přítomni nebyli ani sedmý v pořadí, fotbalový útočník Josef Šural, jenž se vracel spolu se Slovanem ze soustředění v Turecku, ani osmý kombiňák Dukly Miroslav Dvořák (dvojnásobný vítěz ankety o nejlepšího sdruženáře). Z první desítky tak nebyla přítomna šestice nejlepších. To se ovšem při vytíženosti vrcholových sportovců stává. A Liberec na druhou stranu bohudík těch reprezentantů má…

V družstvech dominovala volejbalová Dukla, která suverénně a bez porážky vede extraligu, a to před fotbalisty Slovanu, kteří se na podzim potáceli v lize, a florbalovými Crazy Girls.

V mládeži vévodila Aneta Chlumská ze Sport Aerobic Liberec, za ní skončili orientační běžci z Lokomotivy Anna Štičková a Matouš Fürst. 
V mládežnických družstvech kralovali dorostenci hokejových Bílých Tygrů před juniorkami a staršími žákyněmi ze Sport Aerobic centra.

V handicapovaných byl nejlepším stolní tenista SKST Jiří Suchánek a celé jeho družstvo. Cenu v kategorii trenér si odnesl zaslouženě kouč volejbalistů Michal Nekola.
Mezi veterány byl vyhodnocen sedmaosmdesátiletý běžec z AC Slovan František Bém.

Do Síně slávy byli uvedeni kuželkář Ivo Blaževič a pilíř veteránské kolové Rudolf Jäger, oba členové Lokomotivy. Hvězdou Deníku, kterou volili čtenáři Libereckého deníku, se stala Kristýna Bernátová ze Sport Aerobik centra.

Za netradiční sportovní výkon byl oceněn jezdec SP Moto a účastník devíti Dakarů David Pabiška. I ten chyběl. Nezlomil ho těžký zahraniční závod, ale chřipka…

JEDNOTLIVCI – DOSPĚLÍ
Eva SAMKOVÁ (Dukla Liberec)

KOLEKTIVY – DOSPĚLÍ
VK DUKLA LIBEREC, volejbal.

MLÁDEŽ – JEDNOTLIVCI
Aneta CHLUMSKÁ (Sport
Aerobic Liberec), aerobik.

MLÁDEŽ – KOLEKTIVY
HC BÍLÍ TYGŘI LIBEREC,
hokej, starší dorost.

HANDICAPOVANÍ
Jiří SUCHÁNEK (SKST Liberec, stolní tenis)

SÍŇ SLÁVY
Ivo BLAŽEVIČ Kuželky.
Rudolf JÄGER Kolová.

TRENÉŘI
Michal NEKOLA (VK Dukla
Liberec), volejbal.

VETERÁNI
František BÉM (AC Slovan
Liberec), atletika

MIMOŘÁDNÝ VÝKON
David PABIŠKA (SP Moto), účastník Rally Dakar.

HVĚZDA DENÍKU
Kristýna BERNÁTOVÁ
(Sport Aerobic Liberec).

Jednadvacetiletá snowboardcrossařka loni vyhrála tuto olympijskou soutěž v Soči a jistě ji fandil každý. A kdo by ji také nepasoval na vítězku ankety. Zlato z olympiády se přece jen nevozí každý den. „Samozřejmě jsem za výhru v anketě ráda. Loňský rok hodnotím kladně. Povedlo se toho dost, když jsem vyhrála olympiádu a tak. Je to příjemné, když vás ocení i lidi okolo, takže jsem ráda, že jsem první. Kdo by nebyl, že," smála se Samková, ale jedním dechem dodává:

„Vždycky to může být lepší!"
O usměvavé dívce s pověstným knírkem se tvrdí, že svým chováním dokáže strhnout okolí. Když si dá knír, tak si ho dalších sto lidí nakreslí taky. Když si otočí bundu naruby, opičí se po ní i prezident. Tohle je faktor X, kterým disponuje a také proto je známá a oblíbená, a to nejen mezi mladými.

Rodačka z Vrchlabí studuje v Praze na Vysoké škole ekonomie a managementu, obor komunikace a média. Se snowboardem začala závodit v roce 2009 a postupně vyhrála tři závody Světového poháru. Byla třikrát mistryně světa mezi juniory (2010 na Novém Zélandu, 2011 v Itálii a v roce 2013 v Turecku). Zvítězila i na Univerziádě v italském Trentu 2013, ale letos Univerziádu neabsolvuje. Za zlato v Soči byla v anketě pasována na Královnu Bílé stopy a byla také druhá mezi nejlepšími českými sportovci. „Letošní rok je trochu jiný v tom, že závodů moc není a také jsem toho tolik nenatrénovala. Ale dvakrát 6. místo na mistrovství světa a X Games není špatné. Nic jiného se po zranění skoro nedalo očekávat," sdělila vítězka o začátku letošního roku.

Kapitán Bílých Tygrů Jan Výtisk.

Velkou smůlu měl na světovém šampionátu sjezdař Dukly Liberec a druhý v pořadí ankety Ondřej Bank. Po hrůzyplném pádu v kombinačním sjezdu na mistrovství světa v Beaver Creeku je jakžtakž v pořádku. Podrobná vyšetření vyloučila vážná zranění, ale Ondřej má otřes mozku, sešitou tržnou ránu pod levým okem, odřeniny v obličeji, výron v kotníku a nalomenou zánártní kůstku. Jinak se prý cítí dobře, ale z nehody si pamatuje jen začátek.

„Pamatuji si až ten následek, že jsem vylítl do brány po hlavě na jedné lyži. Prý mi tam v hlubokém sněhu nějak ujela nebo zařízla lyže a před tou hranou mě to rozhodilo," řekl. „Trochu jsem tam zkoušel novou linii, ale nepočítal jsem s tím, že tam bude tolik hlubokého sněhu," uvedl, i když je myšlenkami spíš s kamarády, s nimiž si prý radši dá co nejdřív pivo. „Jo, musíme zapít, že jsem zdravý," smál se. „Všichni říkají, že to bylo brutální. Obecně se cítím dobře, hlava mě nebolí, ale stoprocentní to samozřejmě není. Jsem rád, že jsem to přežil tak, jak jsem to přežil," dodal Bank.

Bronzový v anketě Lukáš Bauer je nyní ve Švédsku. V letošní sezoně vše podřídil úspěchu na mistrovství světa ve Falunu (18. února – 1. března), kde je hlavním cílem 50 km klasicky s hromadným startem. Lukáš je nyní na soustředění ve Švédsku, kde zůstává do světového poháru 
v Östersundu (závod na 15 km volně).

Ve středečním vydání Libereckého deníku se dočtete, proč nedorazili další vítězové, kdo se stal Hvězdou Deníku a další podrobnosti z galavečera, který se konal v libereckém Babylonu.