Zima odčerpala z rozpočtu města v novém roce přibližně 5 milionů korun, a jak se dá tušit, ještě není zdaleka u konce. Další sníh má zasypat Liberec už o víkendu. „Ve městě a nižších polohách napadlo celkem zhruba 60 centimetrů sněhu, na Ještědu a v horských oblastech je to až jeden metr,“ upřesnila tisková mluvčí magistrátu Pavlína Stránská.

Silničářům se jak ve městě, tak i v celém bývalém okrese dosud podařilo udržet všechny silnice sjízdné. Jediný problém přinesl jako každou zimu kopec u Albrechtic na Frýdlantsku, kde ledovka a husté sněžení v pondělí večer zastavily dopravu. Silnici ucpaly kamiony z Polska.

Podle meteorologů by až do soboty mělo vydržet počasí bez mraků. Přesto silničáři varují, aby zvláště při cestě do horských oblastí motoristé neměli vyjíždět bez sněhových řetězů a lopat.

„Hlavní tahy jsou holé a vlhké nebo vymrzlé, místy se ale objevují mlhy, které mohou namrzat. Hůř bude o víkendu, kdy má sněžit,“ uvedl náměstek ředitele společnosti Silnice LK Petr Šén. V Liberci zůstávají jako nejbolavější místa panelová sídliště, kde kvůli zaparkovaným autům silničáři nejsou schopní sníh odhrabat.

Vozovky, které jsou zúžené parkujícími vozidly, jsou například 28.října, U Školy, Husitská, Gagarinova, Sametová, Vlnařská nebo Kozinova. Leckde je kvůli sněhovým bariérám silnice široká jen na jedno auto. „V ulicích Jedlová, Stará, Ke Hluboké, U Vleku, V Rokli a dalších již není sníh kam hrnout, hlavně v Horním Hanychově, Radčicích a Bedřichově,“ dodala Pavlína Stránská. Město už také vyčerpalo 1500 tun posypové soli.