Projekt zahrnující několik projekcí, které se uskuteční během následujících dní, připravila Městská policie spolu s Centrem zdravotní a sociální péče. Organizátoři tak chtějí varovat seniory a odradit je od účasti na podobných akcích.

Městská policie v Liberci získala dokument Sylvie Dymákové Šmejdi a promítá ho zdarma seniorům v pečovatelských domech

Celovečerní dokument Sylvie Dymákové, který se představil na lidsko-právním festivalu Jeden svět, má od včerejška novou funkci. Městská policie v Liberci se rozhodla, že ho použije v rámci prevence kriminality. Film se tak bude promítat v několika domovech s pečovatelskou službou a bude sloužit hlavně k informování starých lidí, kteří jsou hlavními oběťmi nekalých praktik prodejců na předváděcích akcích.

„Ten nápad měla paní režisérka. Myslím si, že je to docela syrovej film a senioři by ho měli vidět. Je to pro ně důležitá informace. Uvidí, že na těch akcích na ně nečeká nic skvělýho. Navíc je důležité, aby viděli na vlastní oči princip, který tam funguje. Prodejci jsou lidi bez skrupulí, bez ostychu, mají minimální zábrany a vydělávají na seniorech obrovský peníze," vysvětlil manažer kriminality Lukáš Poruba. Spolu se svou kolegyní Zdenkou Brodskou přišli včera film promítnout do domova pro seniory v Burianově ulici. Byla to jejich první zastávka tento týden. Během následujících dní navštíví ještě tři podobná zařízení.

Lenka Škodová z Centra zdravotní a sociální péče v Liberci iniciativu policie přivítala. „Byli jsme osloveni, jestli bychom měli zájem. Bereme to jako prevenci pro naše klienty," řekla Škodová a dodala: „Sama jsem viděla jsem trailer a i z toho jsme měla husí kůži. Mám vlastní zkušenost s mojí matkou, která, i když jsme ji odrazovali, ať hlavně nic nekupuje, stejně přivezla z předváděcí akce hrnce. Osobně jsem velice ráda, že film vzniknul, protože staří lidé nemají žádného zastání."

Společenská místnost pečovatelského domu se postupně zaplnila do posledního místa. Přišli klienti i pracovnice domova. Někteří přišli ze zvědavosti, jiní protože měli s pochybným prodejem vlastní zkušenosti. „Já doufám, že se dozvím ještě zase jiné věci. Vždycky se najde něco nového, protože ti šmejdi jsou skutečně tak vynalézaví, že je dobré znát všechny ty novější postupy a myšlení, abychom se mohli bránit," řekla Věra Mikulová (93). Dodala, že nikdy na žádné předváděcí akci nebyla. Odmítá to, protože je ráda svým pánem a nerada se nechá manipulovat.

Odlišnou zkušenost měla paní Kolomazníková (90). „Já jsem chodila i koupila tak před šesti, sedmi lety. Byla jsem v pokušení ten produkt koupit, protože mě ten prodávající umluvil. Ale moje dcera viděla, jak se se mnou domlouvá a přišla. Řekla mami nic nekupuj, ale ten prodejce se do ní pustil.Vynadal jí a říkal, vaše maminka je samostatná, dokáže se rozhodovat sama. Dcera se ale nedala. Zachránila mě včas. Stejně jsem něco koupila, obě děti dostaly pánev. To je ale už dávno," vypráví dnes už s úsměvem .

Dokument přináší svědectví několika seniorů, kteří za předražené a mnohdy nefunkční zboží zaplatili desítky tisíc. Novinářka a dokumentaristka Dymáková se navíc v jejich společnosti vydává přímo na předváděcí akce a skrytou kamerou zachycuje praktiky prodejců. Účastníci jsou zastrašováni, ponižováni a manipulováni do nevýhodných obchodů. Objevují se dokonce i případy, kdy byli napadeni, protože si obchod rozmysleli.

Paní Zuběková (92) po shlédnutí filmu popsala svou vlastní zkušenost z Liberce.

„Já jsem jednou na takou akci šla do hotelu Praha. Byla tam taková slečna, která to uváděla a mluvila hrozně dlouho. Mně to přišlo tak nudný, že jsem se sebrala a šla jsem pryč. Ale měla jsem co dělat, abych se dostala ven. U dveří stáli dva chlapi, kteří mě nechtěli pustit. Já jsem jim říkala, mě to tady nebaví, pusťte mě ven. Furt na mě něco mleli, ale já jsem se nedala. Nekoupila jsem nic."

Mezi seniory na včerejším promítání to nebyla ojedinělá zkušenost. Během krátké diskuze po skončení filmu se ukázalo, že většina z přítomných má v rodině někoho, kdo si zažil podobnou situaci.

Zdenka Brodská, která diskuzi vedla, se dlouhodobě věnuje problematice parazitování na starých lidech. Osvětu mezi seniory považuje za skvělý nápad. Navíc nabádá lidi, kteří se cítí podvedeni, aby kontaktovali policii, která jim může pomoci. Důležité je podle ní, aby se lidé nebáli o problematické situaci mluvit.

„Sami za námi nepřijdou, stydí, se, většinou to neřeknou ani svým dětem. Bojí se, že jim někdo vynadá. Pak mají špatné svědomí a strach. To je problémem starých lidí. Našim hlavním cílem je, aby na předváděcí akce vůbec nejezdili," dodala Brodská.

Seniorů, kteří mají přímou zkušenost se šikanou a hrubým nátlakem ze strany prodejců, však přibývá. Každý den proběhne na území České republiky nejméně třicet předváděcích akcí. Podle šéfa Obchodní inspekce Vladimíra Velčovského se denní tržby firem, které akce organizují, pohybují okolo 700 tisíc korun. K jejich úspěchu přispívají jak mezery v zákoně, tak nevědomost seniorů. Ti často ani nevědí, jaká mají jako zákazníci práva.

„Proto jim po skončení filmu říkáme, že se na nás mohou směle obracet. Já si myslím, že plno lidí se stydí, když jsou podvedení. Vůbec neví, na jaké věci mají právo, třeba odstoupení od smlouvy. Když už vědí, tak zase neví, jak na to. My se snažíme seniory spojit s námi a poskytnout jim důležité kontakty, které mohou využít, pokud se do takové situace dostanou. V pečovatelských domech rozdáváme brožury, kde je třeba už vyplněný vzor odstoupení od smlouvy," popsal další část prevence Lukáš Poruba.

Podle primátorky Liberce je na čase něco s kritickou situací udělat. „Řekli jsme si, že vedle petice proti šmejdům, kterou podepsalo na radnici téměř 400 lidí, budeme naše seniory varovat také promítáním tohoto snímku. Doufám, že tak přispějeme k tomu, že podvodným obchodníkům v budoucnu nenaletí tolik lidí jako dřív," zdůraznila Martina Rosenbergová.

Film samotný již prokázal svou sílu, když vyvolal veřejnou diskuzi a donutil zákonodárce schválit několik legislativních úprav, například o ochraně spotřebitele. Diskutovalo se i v Burianově ulici. Senioři tam mají jasno. Na předváděcí akce nejezdit a nic nekupovat.

Petr Vodseďálek