Restaurace byla ve sklípku až do roku 2003, kdy ji poslední nájemce – Krušovický pivovar – kvůli vysokým nákladům zavřel, i když měl smlouvu až do roku 2015.
„Restaurace Radniční sklípek byla otevřena už v roce 1893, tedy ještě před zprovozněním úřednických prostor nově postavené neorenesanční radnice. Sklípek fungoval od té doby bez přerušení úctyhodných sto let," řekla na jednání primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD).

Restaurace v suterénu budovy radnice byla s 300 místy největší ve městě a byla velmi oblíbená. „Liberečané, jak víme z reakcí, by si její obnovení velice přáli. I my ve vedení města se domníváme, že restaurace k radnici patří, proto chceme vrátit sklípku jeho původní využití," dodala primátorka.

Podzemí historické radnice, kde je mimo jiné i základní kámen budovy z roku 1888, bylo v minulých letech kompletně rekonstruováno za miliony korun. V roce 2007 se do části zrekonstruovaného sklípku přestěhovala Malá výstavní síň a působila tam pod novým názvem Galerie U Rytíře. Druhá část sklípku sloužila jako reprezentativní prostory města pro převážně kulturní akce. Městskou pokladnu stál ročně jejich provoz kolem 400 tisíc korun.

Město už loni soutěž na pronájem prostor pro restauraci vypsalo. Plány ale zhatilo referendum o městském majetku, které zablokovalo všechny prodeje i dlouhodobé pronájmy městských nemovitostí. Referendum však bylo neplatné, a tak se zastupitelé rozhodli vypsat soutěž znovu.

„Využili jsme čas, který jsme získali, k vypracování znaleckého posudku, kolik peněz bude stát přeměna prostor v restauraci. Odhadem to bude bezmála osm milionů korun," doplnil primátorčin náměstek Jiří Šolc (Liberec občanům). Vítěz předchozí soutěže – firma Terra Felix, má podle něj zájem se do soutěže znovu přihlásit. ⋌