Úchvatná práce sklářských mistrů, zajímavé tipy na vánoční dárky a konečně i útulné teplo sklárny provoněné svařákem a vánočkou to nabízejí už po třinácté Sklářské trhy v Heřmanicích na Frýdlantsku.

Trhy pod střechou a s džezem

Akce, která se koná vždy o adventním víkendu, láká nejen na trochu jinou atmosféru než podobné předvánoční akce. „Nechceme být komerční, snažíme se, aby u nás byla především pohoda," vysvětluje organizátor Josef Novotný, jehož slova ještě umocňuje příjemný hudební doprovod. Muzika je také důvodem, proč někteří návštěvníci rok co rok zdejší akci vyhledávají.

„Máme rádi džez a zveme sem kvalitní kapely," dodává Novotný s tím, že i letos se zde vystřídá až patnáct kapel různých hudebních žánrů.

Skláři nevymřeli

„My jsme konzervativní. Víme, co od nás návštěvníci chtějí, a tak se to ani nesnažíme měnit. Jen výrobky jsou samozřejmě pokaždé trochu jiné," dodává organizátor.

Kromě stánků a posezení mohou zdejší návštěvníci obdivovat i práci sklářských mistrů, kteří nad kahanem či brusičkou stále dokazují, že toto řemeslo ještě nevymřelo.

Foukání bubliny

Velký zážitek přináší trhy i nejmenším zákazníkům. Ti nejen, že uvidí, jak se jinak pevná hmota mění na poddajný táhlý materiál, ale sami si mohou zkusit vyfouknout skleněnou bublinu.

Na tradiční Sklářské trhy se do Heřmanic na Frýdlantsku můžete vypravit ještě následující dvě adventní soboty, otevřeno mají vždy od 10 do 17 hodin.

Sklářský ateliér v Heřmanicích Sklářský ateliér Spiderglass byl založen roku 1990. Ve sklárně je k vidění celý provoz s velkou fusingovou pecí, brusírnou skla a vzorkovny v rekonstruovaných půdních prostorách, z kterých se stala rozsáhlá galerie produkce skla a šperku. V počátcích se ateliér zabýval návrhy a realizací skleněných interiérů. V posledních letech se specializuje na originální ručně zhotovené skleněné výrobky od šperků přes užitkové sklo po monumentální objekty.