Odborná komise mezinárodní neziskové organizace, která v oblasti sportu spolupracuje s Evropskou komisí, síť stezek v terénu posuzovala v polovině srpna. Mezi kritérii byl například význam sportoviště, ale i vliv na veřejné zdraví a aktivní rekreaci v regionu. Dále porotu zajímalo, zda je to projekt otevřený, socio-demograficky přístupný, přizpůsobený všem - bez ohledu na věk, schopnosti nebo výkonnost.

Běh. Ilustrační fotografie.
Liberec Nature Run zavede běžce do srdce Jizerských hor

A důležitý byl i regionální přínos. „Singltrek pod Smrkem nabízí  infrastrukturu pro rekreaci v přírodě s mezinárodním středoevropským přesahem. Potkávají se na něm lidé z mnoha míst, s různými schopnostmi a cyklistickými zkušenosti, všichni jsou vítáni,“ řekl projektant stezek Tomáš Kvasnička. To na místě potvrdili i starostové obcí z Frýdlantu, Hejnic, Lázní Libverda i Nového Města pod Smrkem.  

Síť stezek Singltrek pod Smrkem je Evropskou komunitou sportu 2019.Zdroj: Jan Mocňák

Ocenění se každoročně v kategorii sportu uděluje třem projektům v Evropě. Přináší možnost podílet se na dalších evropských grantech, a nejen to. „Singltrek se tak dostává na mapu nejvýznamnějších sportovních destinací Evropy. Frýdlantsku to dává šanci poznat a získat nová partnerská města v různých evropských lokalitách a možnost spolupracovat s nimi i na jiných projektech,“ řekl Kvasnička.

Pacientům po úrazu páteře a poškození míchy bude pomáhat handbike trenažér. Spinální jednotka krajské nemocnice získala tuto rehabilitační pomůcku jako první z pěti v republice.
Pacientům po úrazu míchy pomůže nový trenažér

Singltrek s 90 kilometry stezek každoročně vyzkouší více než 50 tisíc cyklistů. „Projedou trasy různých náročností, sezóna začíná v dubnu a končí v listopadu,“ pokračoval Kvasnička, který stezky v roce 2010 vyznačil. Lesy ČR tehdy přispěly 10,8 milionů korun a každoročně investují do oprav lávek až půl milionu korun – letos například 420 tisíc korun. „Na počátku jsme se coby správci pozemků spojili s obcemi. Ty projekt rozvíjejí. A přizvali jsme i experta, který dohlížel a stále dohlíží na kvalitu. Proto je o síť stezek zájem, který rok od roku roste,“ uvedl Ludvík Řičář, krajský ředitel podniku Lesy České republiky z Liberce.

Seriál Génius se z velké části natáčel i na liberecké radnici, na náměstí Edvarda Beneše nebo před Severočeským muzeum.
Do Liberce míří velká filmová produkce. Natáčení omezí průchod městem

Singltrek pod Smrkem je vůbec prvním cyklistickým přeshraničním projektem tohoto typu v republice i v kontinentální Evropě. Investice do něj přesáhly 30 milionů korun. Kromě Singltrek Centra v Novém Městě pod Smrkem je dnes možné nastoupit také u Centra U Kyselky a u Bikecentra Libverda.