Dočkají se lyžaři na Ještědu širších sjezdovek, nové lanovky a lepšího zázemí s občerstvením? O tom, zda slovenská společnost Tatry Mountain Resorts bude moci uskutečnit své plány, rozhodnou za dva týdny městští radní.

Mohlo by vás zajímat: V Plavech létali velbloudi, mimoňi a účtenky EET

„Pokud všechno klapne, chtěli bychom podepsat smlouvu už na jaře," sdělil primátor Tibor Batthyány v sobotu ráno přímo u skokanských můstků, kde se sešel společně s akcionářem společnosti TMR Igorem Rattajem na vůbec prvním ještědském Fresh Tracku.

MÁLO INFORMACÍ?

Zda radní umožní vstup soukromého investora na Ještěd, není jisté. Podle některých mají nedostatek informací. „Forma je domluvená, obsah ještě ne," připustil primátor. „V novinách jsem se dočetl, že na jaře by mělo město s TMR podepsat smlouvu. To je úsměvné, když jsme zatím do zastupitelstva nedostali žádný materiál, nic vlastně o tom záměru nevíme. Nemáme k dispozici žádnou finanční analýzu, nevíme, co by to pro město znamenalo, jaké jsou podoby těch právních smluv, nic," vyjádřil se městský zastupitel Jiří Šolc. Podle Batthyányho je ale důležité vyslat obyvatelům města zprávu, že nenechají areál skomírat.

TMR by si chtělo areál pronajmout na 25 let a počítá s investicí tři čtvrtě miliardy.

ŠIRŠÍ SJEZDOVKY

„V současnosti je Ještěd jako polorozestavěný dům," vyjádřil se Rattaj a zdůraznil, že je nutné například rozšíření sjezdovek, aby byly bezpečnější a umožňovaly moderní styl lyžování. „Když viděli areál poprvé, vyjádřili se o sjezdovkách jako o lyžařských uličkách," doplnil jeho slova Batthyány.

Nejprve by TMR chtěla investovat do nové sjezdovky na Skalce, s níž se již počítá v novém územním plánu. „Měla by pozvednout úroveň celého areálu. Lyžaři se mohou těšit, že si konečně zalyžují," sdělil Čeněk Jílek, ředitel TMR pro Česko. Skalka bude podle něj splňovat parametry klasické červené široké sjezdovky, aby byla vhodná i pro slabší lyžaře. Měřit bude něco přes dva kilometry. Pokud město smlouvu s TMR podepíše, začne se nová sjezdovka chystat příští rok v létě.

Nová sjezdovka tak bude pro lyžaře připravená už na sezónu 2018/19.

První fáze rozvoje areálu bude stát 250 milionů, u další počítá Rattaj s dvojnásobnou částkou. „Do tohoto balíčku by dávalo smysl zahrnout dvě nové modré sjezdovky pro rodiny s dětmi, rozšířit s citem stávající sjezdovky a osvětlení, postavit novou sáňkařskou dráhu a šestisedačku. K tomu samozřejmě patří obnova zasněžovacího systému a nyní tolik poptávané kvalitní gastro a služby," vysvětlil Rattaj, podle kterého by měl být areál na Ještědu atraktivní pro návštěvníky po celý rok.

Akcionář ani nevyloučil, že by do pronájmu chtěli získat také kabinovou lanovku a dokonce i samotný hotel s vysílačem. Zatím ale proběhla jen neformální jednání. „Zajímá nás jen pronájem. Je mi jasné, že hotel na Ještědu je pro Liberečáky něco jako Eiffelovka," dodal slovenský investor.

Společnost TMR už v Čechách provozuje areál ve Špindlerově Mlýně.