"Na základě dnešní kontroly sjízdnosti jsme zkonstatovali, že silnice je bez sněhové pokrývky a zbytků ledu a odlučovače olejů jsou plně funkční. Silnice tedy může být otevřena v plném úseku," uvedl Pavel Pospíšil, vedoucí dispečer Krajské správy silnic Libereckého kraje.

Silnice kolem Souše je jednou ze dvou přístupových cest do Frýdlantského výběžku, který je z velké části obklopen Polskem. V 18 obcích hospodářsky slabé oblasti žije zhruba 24.000 obyvatel, od zbytku Libereckého kraje oblast oddělují Jizerské hory a dopravní spojení je tam velmi špatné. V případě uzavření cesty musí lidé volit 30 kilometrů dlouhou objížďku přes Liberec. Starostové z Frýdlantska proto léta usilují o to, aby byla silnice přes Souš otevřená i v zimě. Pomohlo by to podle nich i rozvoji turistiky.

Silnice kolem Souše je jednou z mála komunikací v Libereckém kraji, které se v zimě neudržují. Krajská správa silnic spravuje 2100 kilometrů silnic druhé a třetí třídy, z toho jen 83 kilometrů zůstalo v zimě bez údržby. "Neuklízejí se většinou jen málo frekventované komunikace, po nichž nejezdí veřejná doprava," řekl náměstek hejtmana Martin Sepp. Udržet v zimě v provozu silnici kolem Souše a neohrozit současně zdroj pitné vody by ale bylo podle silničářů příliš drahé.