Záměr snížit vyplácené prostředky avizovala koalice Starostů a Změny hned po volbách. V prosinci loňského roku pak z dozorčích rad odvolala některé původní členy a doplnila je o nové, z poloviny také zástupci opozice.

Nejvíce se šetřilo v největší krajské „firmě", liberecké nemocnici. Její dozorčí rada je zatím sice nefunkční z důvodu rezignace tří členů z řad ČSSD a neochotě minoritního akcionáře města Liberec jmenovat na jejich místo lidi ze Změny, ale schválený návrh zastupitelstva s nižšími odměnami počítá.

Hejtman Martin Půta se v případě svého zvolení dokonce odměny v roční výši 120 000 korun chce vzdát.

Na odměnách členům dozorčích rad vyplácel Liberecký kraj 4 810 000 korun ročně, nyní částka bude činit 2 376 000 korun, tedy necelou polovinu původní výše. Liberecký kraj vlastní nebo má účast v osmi společnostech.

Největší je Krajská nemocnice Liberec s obratem 2,5 miliardy korun, která je stejně jako Nemocnice s poliklinikou v České Lípě akciovou společností. Tou je také firma Silnice LK, která loni převzala správu krajských komunikací. Další firmy s.r.o.: Školní statek Frýdlant, Korid LK, Agentura regionálního rozvoje a Krajský sociální podnik.