Letní seriál Deníků ve spolupráci s Muzeem rekordů a kuriozit v Pelhřimově dokáže, že ani pozdní věk nebrání mnoha pozoruhodným lidem v jejich aktivitách. „Otužilec Ladislav Nicek plaval v prosincové řece ještě ve svých 94 letech ! Nejstarší fotografce Anně Miterové je 100 let (a pořád fotí), nejstaršímu zastupiteli Josefu Pelikánovi v den zvolení 87… a tak bychom mohli pokračovat dál a dál," říká Miloš Vosyka, kustod Muzea rekordů a kuriozit a dodává, že své hrdiny má i Liberecký kraj.

V 90 letech padala rychlostí 201 km/h

Do České knihy rekordů se tak zapsala například (dnes už bohužel nežijící) seniorka Julie Braunová z Jablonného v Podještědí, a to jako Nejstarší parašutistka v České republice. „Paní Braunová provedla ve svých 89 letech jako nejstarší žena v ČR seskok padákem. Jednalo se o tandemový seskok s 29sekundovým volným pádem z výšky 3 050 metrů. Seskok absolvovala společně s pilotem tandemového padáku Ivo Plzákem v České Lípě, přičemž dvojice dosáhla rychlosti 201 km/h.

Liberec Paříž na kole

Cykloturistika je v módě. Jako závodník dnes vypadá skoro každý cyklista. A mnozí „spolykají" značná kvanta kilometrů, ale dokážete si představit, že byste ujeli za den 234,08 km? A zítra zase a pozítří opět?

234,08 km byl totiž denní průměr úctyhodného pokusu dvou mladých mužů z našeho kraje, který vedl až k zápisu do České databanky rekordů pelhřimovské Agentury Dobrý den.

„Aleš Hrubý z Rychnova u Jablonce nad Nisou a Jiří Zelenka ze Stráže nad Nisou se totiž rozhodli, že v co nejkratším čase ujedou na kole trasu Liberec Paříž dlouhou 1 463 km. Zvládli to nakonec přes všechny strasti za obdivuhodných 6 dní 6 hodin a 6 minut (tj. 150 hodin a 6 minut). Čistý čas jízdy, při které rekordmani překonali převýšení 9 907 metrů, byl 69 hodin 37 minut," dodává Vosyka z Muzea rekordů a kuriozit.

Minimuzeum másla v Bílém Kostele n/N

Pan Vlastimil Hyška je nestorem máselnictví. Jeho největší chloubu unikátní sbírku historických máselnic, kterou pelhřimovská Agentura Dobrý den před lety zaregistrovala do České databanky rekordů mu bohužel odnesla velká voda. Přesto je jeho rodina mezi českými superlativy zapsána hned několikrát :

Vlastimil Hyška je majitelem největší formy na tvarůžky tzv. „klapačky", která je dlouhá 97 cm, široká 50 cm a vysoká 57 cm. Klapačku z lipového dřeva vyrobil Jiří Kirchhof podle formy z roku 1880.

A co teprve Největší tvarůžek: Kateřina a Lucie Hyškovy dokázaly na festivalu Pelhřimov město rekordů připravit ručně za pomoci rekordní „klapačky" s formou na tvarůžky o průměru 22 cm tradiční tvarůžek vážící 1,8 kg, a to za 2:57,75 min. No a rodinná tradice pokračuje ještě rychlostním rekordem: Tereza a Jiří Hyškovi společně zvládli v časovém limitu pouhopouhé jedné minuty ručně připravit v historické formě „klapačce" rekordních 12 tvarůžků o průměru 5 cm.

„Tímto vytvarováním směsi tvarohu a soli ve formě výroba tvarůžků začíná, vytvarovaný sýr se následně nechává zrát na prkýnku, dále se máčí v syrovátce a nakonec zraje nejprve v teplém a pak ve studeném sklepě. Celý proces trvá 3 týdny," dodává Vosyka. Příští týden se můžete těšit na další tři rekordmany z Libereckého kraje, kteří dokázali být nejlepší v některé z kuriózních disciplín.