Zahrádkáři, drobní pěstitelé a ovocnáři si mnou ruce. Září je pro ně nejen měsícem burčáku, jenž tu nemá tak silnou tradici, ale hlavně moštu. Vylisovaná jablečná šťáva poteče proudem, neboť úroda se letos vydařila a hlavně poslední dny dopřály jablkům tolik potřebné sluníčko.

Na lisování jablek se připravují v rodinné moštárně a palírně Stará Dáma v Křižanech. Šnek lisu se zde rozjede 6. září na dlouhé dva měsíce. „Pilně se připravujeme na září. Jablek se letos urodilo dost. I počasí na konci srpna nám přeje, takže výtěžnost bude více než dobrá. Mošt bude sladký,“ předpověděl spolumajitel moštárny Stanislav Kučera.

Pro zájemce z řad pěstitelů bude moštárna lisovat vždy v úterý, středu, pátek a sobotu. Mošt si mohou zájemci odvézt buď syrový, neboli nepasterizovaný. Musí se sice do tří dnů vypít, aby nezačal kvasit, ale zase jde o chuťově unikátní vitamínovou bombu. Kdo chce mošt skladovat pro pozdější konzumaci, vyplatí se nechat si mošt projít varem.

I zde ale lidé přicházejí s několika zlepšováky: Nepasterizovaný mošt například mrazí, aby vydržel. Anebo ho nechají záměrně zkvasit a vyrábějí z něj víno. Ti odvážnější si troufnou i na kalvádos.

Výtěžnost jednoho metráku jablek je asi 60 až 70 litrů moštu. Z úrody ze zahrádky se tak lehce může stát pití pro rodinu na celou zimu. Rozdíl mezi moštem z Křižan a tím ze supermarketu je obrovský. Ten čerstvý je totiž nefiltrovaný a tudíž kalnější. Je nejen chutnější, ale nejsou v něm žádná barviva, dochucovadla, éčka a stabilizátory.

„Děláme jen to, co sami rádi pijeme a co nám chutná,“ potvrzuje Stanislav Kučera.