Majitelé i nájemci pozemků přitom mají nařízeno zákonem, že musejí trávu a plevel sekat, aby nedocházelo ke zdravotním komplikacím lidí i zvířat. „Alergie jsou velkým problém a trpí jimi čím dál víc lidí, přibývá i miminek. Vliv prostředí je pro nemocné nesmírně důležitý," potvrdila Deníku alergoložka z Liberce Renata Čepická.

Za nedodržení zákona v souvislosti se sekáním trávy hrozí vysoké pokuty až do výše sto tisíc korun. Sankce se tak nyní vznáší i nad libereckým magistrátem, který je vlastníkem travnatých ploch v Doubí, kde to vypadá jako v džungli. „Víme o tom, sekáči měli vyjet už před dvěma týdny, ale kvůli nedávným dešťům jsme jim posunuli termín," řekl Deníku na vysvětlenou náměstek liberecké primátorky Lukáš Martin (ČSSD). Podle něj se během léta seká na městských pozemcích pravidelně, ale když je tráva mokrá, tak by se prý nadělalo víc škod než užitku. Teď chce město prodlevu co nejdřív dohnat a dušuje se, že i v Doubí bude posekáno v nejbližších dnech.

V sousední Chrastavě rovněž dohánějí skluz. „Troufám si říct, že už ale máme ze sedmdesáti procent posekáno," sdělil Deníku starosta Michael Canov (SLK). Ve městě se prý provede pět až osm sečí během sezóny. „Teď se trávě daří, a tak za pět dní budeme moci vyjet znovu," uvedl referent správy majetku Petr Bezvoda a dodal, že na sekání velkých ploch si Chrastava najímá firmu. „Třeba u příkopů pak využíváme lidi z veřejně prospěšných prací, pro ně máme k dispozici tři křovinořezy a dva multifunkční stroje," uzavřel.