Letos se mu splní velký sen. Koncert slavné mezzosopranistky Magdaleny Kožené, která festival zahájí 17. září v Jablonci nad Nisou. Lípa Musica letos nabídne 23 koncertů na 18 místech Libereckého, Ústeckého kraje a Saska.

Carolina Eyck.
FOTO: Festival Lípa Musica připomene 100. výročí založení republiky

Naše republika letos slaví první století. S jakou dramaturgií přichází festival v tomto významném roce?
Letos se skutečně někdy latentně, někdy zcela prokazatelně hlásíme k symbolikám české státnosti, ať už je to uvedením Komenského Labyrintu světa a ráje srdce našeho předního českého skladatele Petra Ebena či zařazením českých klasik folku, jakým je například Spirituál kvintet. Oslavy 100. výročí republiky završíme závěrečným koncertem festivalu v Novém Boru, kde se poprvé v historii setká na pódiu Pavel Haas Quartet a vítěz prestižní belgické soutěže královny Alžběty, klavírista Lukáš Vondráček. Večer bude věnovaný dalšímu velikánovi české hudby Antonínu Dvořákovi.

Kromě historických momentů je dlouhodobě stěžejním pilířem festivalu i českoněmecký dialog, kam se letos posouvá?Máme velkou radost, že popularita festivalu u německých posluchačů stále roste. Tento fakt letos podtrhne iniciativa žitavské radnice, která bude vypravovat autobusy německých posluchačů na koncerty v Čechách. Je to nový a pozitivní posun.

Do posledního místa zaplněné Divadlo F. X. Šaldy v Liberci zažilo premiérový Koncert pro Liberecký kraj, operní gala věnované cele odkazu W. A. Mozarta ve skvostném obsazení Plachetka, Baborák a Pražští komorní sólisté.
Lípa Musica vyvrcholila premiérovým koncertem pro Liberecký kraj

Specifickou linku lze letos vysledovat i v připomínce různých podob folklóru…
Martin Prokeš, ředitel Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica.Zdroj: Lípa MusicaJe tomu tak. I když nebyla tato linka cíleně plánovaná, časem se ukázalo, že vytváří také jistou symboliku. Jak jsem se zmiňoval, za folk vystoupí legenda Spirituál kvintet, které je úctyhodných 58 let. Varmužova cimbálovka obstará setkání s folklorem z Kyjovska v prostředí regionálního skanzenu v Zubrnicích. Naši posluchači budou mít možnost ochutnat také z pokladnice Srbské Lužice, která nám nabídne strhující podívanou na balet, sbor a orchestr. Celé spektrum bohatých srbských zvyků v kombinaci s profesionálními umělci zaručují strhující podívanou. Symbolické bude také nahlédnutí do romské lidové kultury, kterou nám zprostředkuje vynikající skladatel, zpěvák a akordeonista Mário Bihári.

Festival nezapomíná ani na malé posluchače a podporu mladých talentů díky spolupráci se ZUŠ Česká Lípa, co plánujete letos?
Spolupráce s českolipskou ZUŠ je výjimečná a má svou tradici. I letošní rok bude ve znamení propojení vynikajících osobností z oblastí klasické hudby. Hudební kurzy povede Radek Baborák, který se společně se svými přáteli bude celý den věnovat žákům školy, aby secvičili program, ve kterém se Radek představí jako hráč, dirigent i vynikající pedagog společně s nejlepšími žáky ZUŠ.

Radek Baborák se na festivalu osobně představí v sobotu 28. října v Novém Boru se svou Orquestrinou a účastníky populární StarDance.
Baborák: Lípa Musica oživuje region, do kterého mě to už řádu let táhne

Pokud byste si mohl vybrat jediný koncert z letošní festivalové nabídky, na jaký byste návštěvníky nejradši pozval?
Mým snem byl od začátku, co pořádám festival, koncert Magdaleny Kožené… Deo gratias letos se naplní.

Lucie Johanovská